Hjerteutredning

Spørsmål

Hva er det som skal til for å få time til utredning, dvs Ekkodoppler-undersøkelse eller om nødvendig angiografi. Legen på røde kors (Han som utførte Arbeids-EKG-en) sa han regnet med at jeg skulle bli innkalt i uke 46, men jeg har ikke hørt noe enda. I mellomtiden våkner jeg med kvelningsanfall om morgenen og må ta 1-2 Nitromex for å komme i gang. En kveld hadde jeg ett anfall hvor jeg tok 6-7 Nitromex med fem minuters mellomrom uten at det hjalp. Ble ikke bra før etter 2.5 timer. Da fikk jeg et anfall bare ved å sitte i ro foran TV'en. Jeg fikk ett brev fra Ullevål med 4-5 måneders ventetid for utredning med henvisning til Fritt sykehusvalg. Jeg skjønner ingenting av Websiden til frittsykehusvalg.no Jeg kan få mange slike infarkt før den tid.
Hilsen
En storforbruker av Nitromex

Sykdommer: Har hatt endocarditt m/ny aorta-klaff 1995. Har senere hatt 1 eller flere hjerteinfarkt ifølge Arbeids-EKG den 6/10-03.
Medisiner: Marevan, Zestoretic og en masse nitromex

Mann, 52 år

Svar

Hei !

Det høres ut som du kan ha en ustabil angina pectoris, med hyppige anfall, inklusiv om natten, og tildels ganske nitroresistente. Dvs at nitroglycerin ikke virker fullgodt, jfr at du måtte ta 6-7 stykker.

Nå vet ikke jeg hva arbeids-EKG undersøkelsen av deg viste, men det er aldeles klart at du bør ikke vente 4-5 måneder på videre utredning, slik du har det.

Har du virkelig forklart din lege om symptomene dine, slik du forklarer ovenfor ? Det kan jeg nesten ikke tro, for da ville legen ha fremskyndet utredningen din. Man kan "rykke frem i køen", avhengig av hvor dårlig man er og hvor sterke symptomer man har. Man kan til og med bli innlagt og utredet "på direkten" om plagene er sterke nok.

Så hvis ikke du har forklart din lege det du forklarer meg ovenfor, om nattlige anfall, dårlig virkning av nitro, svært nitroforbruk m.v., så bør du gjøre det raskest mulig, samtidig som du forklarer ham at hensikten din er å bli fremskyndet i utredningskøen.
Jeg kan vanskelig tenke meg annet enn at din lege da vil be om at du kommer raskere til utredning.

Det er også din fastleges oppgave og plikt, å hjelpe deg med å finne alternativt sykehus, ut fra Fritt Sykehusvalg-prinsippet.
Jeg forstår godt at du ikke skjønte noe av websiden til fritt sykehusvalg, men det har man altså sin fastlege til å hjelpe seg med !

Men med så uttalte symptomer du har, tror jeg nok ikke det blir nødvendig å velge annet sykehus, jeg tror du vil bli prioritert raskt til utredning, straks du har fått forklart din lege om hvor mye plager du har.

Der finnes også private alternativer, som f.eks. Feiringklinikken, men da må man altså betale selv. Dette kan du også diskutere med din fastlege, men jeg tror som sagt at du kommer til snarlig utredning på ditt eget sykehus.

Poenget blir å si ifra, og ikke bare sitte og akseptere sin plass i køen, når faktiske forhold omkring din sykdom tilsier at du ikke bør vente så lenge !

Jeg ønsker deg lykke til !