image: Hjerteinfarkt av typen Spontan Coronar Arterie Disseksjon (SCAD)

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjerteinfarkt av typen Spontan Coronar Arterie Disseksjon (SCAD)

Spørsmål

Hei! For 2 ½ år siden så hadde jeg et hjerteinfarkt av typen SCAD. Jeg ble innlagt på sykehus med smerter tilvarende vanlig hjerteinfarkt. Det ble tatt diverse prøver på vårt lokale sykehus og det ble oppdaget hjertemarkører i blodet, og jeg ble derfor innlagt. Der ble det oppdaget en disseksjon etter en koronar angiografi. Slik jeg har forstått det en blødning i koronararteriens årevegg, og den vil hele seg selv(gro).

Jeg er i dag 44 år og ellers frisk. Jeg har ei heller høyt blodtrykk. Det har jeg aldri hatt.

Etter episoden med disseksjon ble jeg allikevel satt på blodtrykksmedisin (Metoprolol) for å holde pulsen nede og blodfortynnende medisin (Albyl-E). Ingen annen behandling eller oppfølging.

Jeg har videre blitt fortalt av kardiolog at det ikke er større sannsynlighet for at dette skjer igjen med meg mer enn at andre får dette. Etter samtale med kardiolog er jeg også sterkt anbefalt om å holde pulsen nede ved trening.

Konkret er jeg anbefalt å ikke ha puls over ca 166 over lengre tid. Dette synes jeg er vanskelig og er usikker på hvordan jeg skal legge opp treningsopplegget mitt for å få progresjon i treningen. Pr. dags dato er jeg ikke veldig godt trent, men går en del på ski og går turer hvor jeg får opp pulsen og jeg går en del på topper. Jeg har en hvilepuls på 64.

I helgen var jeg på en aldeles nydelig skitur i svært rolig tempo, men pulsen var skyhøy, ca 180-185 i 45-50 min. Jeg forstår ikke hvorfor pulsen blir så høy under så lav intensitet. Slik har det ikke vært tidligere.

Mitt spørsmål er derfor: hva kan årsaken være til at pulsen blir så høy og hvor farlig er det for meg? Og hvordan bør jeg legge opp treningen for å få tilstrekkelig progresjon uten å overstige pulsanbefalinger? Jeg har et ønske om å nyte slike fine dager med skiturer i et rolig tempo uten å få en slik høy puls. Kvinne 44 år.

Kvinne 44
Svar

Hei !

Du har hatt hjerteinfarkt av typen SCAD. Dette er som navnet sier en spontan sjiktning av kransarterien(e). Dette gjør at det renner blod fra blodbanen inn mellom lagene i kransåren på hjertet, en såkalt disseksjon. Dette er en svært sjelden tilstand og forekommer mellom 0.1-1 prosent av alle hjerteinfarkt/syndrom.

Hos kvinner under 50 år forekommer denne tilstanden i opp til 20-25 prosent. Man vet ikke hvorfor noen får denne tilstanden. Den forekommer hyppigere hos kvinner med bindevevssykdommer og betennelse i åreveggen (Vaskulitter). Det er også forbundet til nivåer av ulike hormoner og hos personer som bruker f.eks. kokain og amfetamin. Som du ser så er det flere forklaringer på hvorfor dette oppstår.

Behandlingen er vanligvis medikamentell og konservativ. Du er behandlet med beta-blokker (metoprolol) og blodfortynnende (Albyl-E). Betablokker reduserer "trykket" mot åreveggen og Albyl-E hindrer at man får en blodplatesamling som gjør at man kan få en blodpropp.

Du spør spesifikke spørsmål om trening og rehabilitering. Det foreligger lite litteratur på dette. Man anbefaler gjennomføringen av et rehabiliteringsprogram som vil forbedre både den fysiske og psykiske helsen til de som har gjennomgått SCAD.

Hjerterehabilitering kan du blant annet få utført ved LHL Sykehuset Gardermoen, der vil du også kunne få svært gode råd om trening.(The First Dedicated Cardiac Rehabilitation Program for Patients With Spontaneous Coronary Artery Dissection: Description and Initial Results.AUChou AY, Prakash R, Rajala J, Birnie T, Isserow S, Taylor CM, Ignaszewski A, Chan S, Starovoytov A, Saw J SOCan J Cardiol. 2016;32(4):554. Epub 2016 Jan 18).

Det er viktig at du holder deg i form, men du bør som din kardiolog har sagt til deg forsøke å begrense aktiviteten din slik at du har en begrenset maks puls og at du ikke løfter for tunge vekter ved styrketrening. Kondisjonstrening fordrer at man får puksstigninger opp mot maksimal puls. Det er uheldig for deg, slik at du bør unngå slik trening.

Treningsmålene dine må tilpasses at du har hatt SCAD. Om du tilfeldig skulle få en svært rask puls, så er ikke dette alvorlig. Dersom du stort sett har en høy puls, så er det mulig at du bør øke din beta-blokker. Det vil da bli noe tyngre, men mulig å nyte skiturer i et rolig tempo uten at du får en svært rask puls.

Årsaken til at du får en høy puls er nok at du er dårligere trent på grunn av den behandlingen du får.

Illustrasjonsbilde øverst: Duda Vasilii / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-