Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertehelse og sauna

Spørsmål

Min mann hadde hjerteinfarkt for ca 10 år siden. En venn av oss hadde et slag for noen år siden. Begge er friske nå, men bruker medisiner. Begge ca 70 år. Vi tar badstu sammen og dukker oss raskt i kaldt vann og inn i badstua igjen. Er dette OK for disse to? Har maks 70 grader badstua og sitter der mens vi varmer opp med bading innimellom.

Kvinne 67
Svar

Hei,


Det er generelt ikke farlig med sauna for folk som har stabil hjerte-kar sykdom så lenge de ikke har aktiv angina, uregelmessige hjerterytmer, ukontrollert høyt blodtrykk, langt framskreden hjertesvikt eller hjerteklaffsykdommer. Flere store studier har blitt gjort i Finland og Kanada, og noen mindre studier i andre land, som viser at sauna kan være fordelaktig for folk med hjerte-kar sykdommer.


Men når det er sagt, så er det visse forhåndsregler man bør ta. 

Man bør ikke drikke alkohol og ta sauna, man bør ikke gjøre det lenger enn 15-20 minutter, man bør ikke hoppe rett i kaldt vann da det er stressende for hjertet, man bør drikke 2-4 glass vann etter sauna og ikke ta sauna hvis man er syk.


Din mann og hans venn har hoppet i kaldt vann i mange år uten symptomer, så for dem er dette antageligvis greit, men jeg ville spurt hjertespesialisten om det når mannen din har time. 

For vennen til din mann som har hatt slag så har et studie vist at sauna kan være preventivt, dvs at det kan forebygge slag. 

De samme forhåndsreglene gjelder for en som har hatt slag som for en som har hatt hjerteinfarkt. Hvis din manns venn hadde slag grunnet for eksempel en uregelmessig hjerterytme, da ville jeg spurt legen hans om han bør ta sauna eller ei. 


Til syvende og sist har begge menn gjort dette i mange år uten problemer etter at de hadde infarkt og slag, så det er sannsynlig at dette ikke utgjør noen akutt fare for dem og at legene deres vil si at både det sosiale og det fysiske de får ut av det er viktigere enn andre ting. Hvis jeg var legen deres ville jeg nok anbefalt at de unngikk den kalde dukkerten, men her må de forhøre seg med sine egne leger.


God sauna!


Mvh,


Nina C Bryhn, MD