Hjertebank og Hjerteinfarkt

Spørsmål

Hei..jeg er en dame på 51 år som sliter veldig mye med hjertebank,har vært innlagt på sykehus med ubehag /smerter i hjertet /brystet..tatt mange ekg hos min fastlege,føler meg tatt på alvor av leger..de finner ikke noe galt annet enn att jeg har endel ekstra slag pluss masse hjertebank..bruker metropolol mot hjetebanken..50 mg daglig..er generelt urolig for hjertet iom jeg alltid kjenner noe der..men nå siste uka har jeg hatt sviende og stikkende smerter midt i brystet ,og litt midt bak i ryggen..som gjør meg skrekkslagen. Har vært nær ved å ringe 113 hver dag..skal nevnes att jeg er overvektig. Går tur med hunden vår hver dag..så er litt i bevegelse. Er bare så utrolig redd for att det store infarktet skal komme en dag..har også gått med 72 timers ekg..men lenge siden Nå! Bruker også somak mot sure oppstøt..har litt høyt blodtrykk så bruker også candesartan 4 mg daglig..sover dårlig om natta pga hetetokter ..er også redd for att jeg har tette årer..hva skal jeg gjøre? Trenger jeg en ordentlig utredning ang mine hjerteproblem..sist var vel i 2013. Har disse plagene nå når skriver til deg og er veldig bekymret..Hilsen ei som trenger hjelp..

Svar

Hei !

Du er ei dame på 51 år, som har mye hjertebank. Du har vært innlagt på sykehus for dette og du bruker metoprolol mot hjertebanken. Den siste uken har du hatt sviende og stikkende smerter midt i brystet, og bak i ryggen. Du er overvektig. I tillegg har du høyt blodtrykk, som du får behandling for. Du har også sure oppstøt og blir behandlet med syredempende midler. 

Jeg forstår at du er nervøs og tenker på dette. Det igjen gjør at du nok kjenner symptomene dine enda bedre. Jeg tror du bør få undersøkt hjertet ditt grundig. Man kan begynne med arbeidsbelastning, hjerteekko og eventuelt en CT-undersøkelse av hjertet ditt. De symptomene du beskriver er ikke umiddelbart symptomer på hjertelidelse, siden for eksempel sure oppstøt kan gi lignende symptomer. Brystsmerter og tungpust ved anstrengelse er ofte et symptom på hjertelidelse. Hjertelidelse hos kvinner gir ofte andre mer uspesifikke symptomer og tegn enn hos menn. 

Når dette er sagt, så er det også slik at din bekymring i seg selv er en grunn til å få undersøkt hjertet ditt. Det er ofte slik at det man tror til slutt kan dominere hele livet man lever, og dermed blir dette i seg selv et helseproblem.  Mitt råd er derfor at du tar kontakt med din fastlege i morgen og ber om henvisning til hjerteutredning.