Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Brystsmerter

Spørsmål

Hei. I ca 2 måneder har jeg hatt brystsmerter. De var kanskje sterkest de to første ukene, men de har vært litt værre nå nylig. Jeg opplevde det først gang når jeg trente styrktetrening og trente en tricepsøvelse og så kjente jeg smerte oppe til venstre del av min høyre brystplate. Brystsmertene er dermed over hele brystet og jeg har kjent det litt i arm og andre muskler når jeg kjenner smertene. Har hørt at dette er svært vanlig med hjerte og karsykdommer. Jeg gikk derimot til legen til i 3.uke jeg hadde symptomer og han kunne ikke finne noe problem med hjerte og han trodde det var muskelrelatert. Jeg kjente ikke smertene der og da han tok undersøkelsen og jeg var nesten helt symptomfri i den tiden etter jeg var hos legen bortsett fra når jeg trente brystmuskelen igjen. Da kjente jeg det med en gang. I 1-2 uke har jeg nå kjent litt brystsmerter igjen og min største frykt er angina av noe slag. Jeg har derimot en erfaring med hypokondri og for 1 til 2 år siden så var jeg overbevist at jeg hadde kreft. Tok også en blodprøve og så ikke ut som at kolesterol var unenfor refferanseområde. I perioden jeg hadde minst symptomer så kunne jeg trene skuldre, biceps, bein etc uten problemer og jeg kunne også gå på gåturer uten problemer(noe jeg ofte gjør). Jeg får heller ikke brystsmertene når jeg går på gåturer nå heller, men er redd for å trene styrke igjen. Jeg er ganske ung så hjertsykdommer er nok ikke veldig vanlig på min alder og det har ikke vært noe av det i min familie før i gammel alder (65+). Jeg har et veldig godt kosthold og spiser minst 10 serveringer av frukt og grønt hver dag og ofte opp mot 15 serveringer. Jeg har derimot lest at hjertesykdommer blir vanligere blant unge og jeg vet om to personer som fikk hjerteinfrakt før 20 år (ikke i slekt), men alt i alt så har jeg spiser jeg hjertebeskyttende og jeg røyker heller ikke. Om jeg skal være objektiv så tror jeg ikke at jeg har hjertesykdom, men jeg er sikker på at jeg har symptomene og at det ikke er innbillt.

Mann 20
Svar

Hei! 

Du er ung og trener mye. Du har et sunt kosthold. Du har ingen i din nære familie som har hatt hjertesykdom eller hjerteinfarkt i ung alder ( før fylte 40). Du er ikke røyker. Din risikoprofil tilsier at sannsynligheten for at du skulle ha hjerteinfarkt  er svært liten.  Jeg vil nesten si 100 prosent sannsynlig. Det er alltid unntak i forhold til sykdommer og personer/familier med svært høyt kolesterol og blodfetter kan naturligvis få hjertesykdommer. Man vil da ha en annen risikoprofil enn det du har. Smertene dine har kommet når du trener styrketrening. Når du går eller gjør annet fysisk anstrengende arbeid/trening så får du ikke brystsmerter. Hadde du hatt smerter som skyldtes for lite blod til hjertemuskelen, så ville all trening som gjorde at oksygenbehovet i hjertemuskelen økte, ha gitt deg angina pectoris/ hjertekrampe. 

Hypokonderi ( som betyr under brusken) er plagsomt, men normalt ikke farlig. Det at du søker informasjon ved ikke å gjøre Internett søk som underbygger dine tanker om alvorlig sykdom er klokt. Du har ikke hjertesykdom men mest sannsynlig er dine smerter muskulære.