Brystsmerter

Spørsmål

Hei, jeg har i de siste dagene hatt noe brystsmerter på vei hjem fra jobb ved lett gange, begge gangene har dette oppstått på omtrent samme sted etter en lang slak oppoverbakke. Var ikke spesielt sliten og jeg går den turen hver dag, kjent meg noe trøttere siste to dager. Smertene var midt i brystet og såpass at jeg stoppet opp, men ikke veldig vondt. Pulsklokken min (Nyeste Apple Watch) viste i dag en maks puls på 210 ved tre avlesinger på tidspunktet smerten oppsto, i går målte den maks 170 ved samme hendelse. Sjekket selv mot halsen og kjente veldig rask puls, men ellers ikke noe merkbar hjertebank. Jeg hadde ikke noe angst ifm dette. Pulsen ble raskt normal igjen da jeg kom hjem (60). Kjenner nå på kvelden litt ubehag i midten av brystet, kjennes litt støl/trangt å puste. Hadde noe lignende for noen måneder siden og ble undersøkt med full runde hos hjertelege med 24-timer observasjon, UL og arbeids-EKG. Fant ikke noe galt da, men jeg hadde heller ingen store plager da det ble observert. Har noe refluxplager og har nylig sluttet med Somac (fortsatt noe plager) til tider store mageproblemer og veldig oppblåst, en del trykkende smerte i øvre mage rett nedenfor brystet. Det kan også brenne i brystet hvis jeg lener meg forover. Har blitt undersøkt med gastroskopi med funn av sår ved lukkemuskel. Bør jeg gjøre noe mer med disse smertene i brystet og pulsen? Eller bør jeg slå meg til ro med utredningene som allerede er gjort hos hjertelege? Jeg har fine blodverdier inkl kolesterol etc, eneste verdi som jevnt over mange målinger er et stykke over referanseområdet er "ferritin" (ligger på 330-380 over ca 2 år/7 målinger).

Mann
Svar

Hei !

Du ha hatt noe brystsmerter på vei hjem fra jobb ved lett gange. Smertene kommer omtrent på samme sted når du går oppoverbakke. Smertene var midt i brystet og såpass vondt at du stoppet opp. Du fikk hjertebank og målte høy puls. Du har noen refluksplager, og blir behandlet med Somac. Du har fine blodprøver. Du får belastningsrelaterte brystsmerter og rask puls. Dette er symptomer, som henleder oppmerksomheten til diagnosen angina pectoris-hjertekrampe. Du er imidlertid utredet for dette med blant annet Arbeids-EKG. Det er imidlertid slik at man kan ha såkalte falsk negativt AEKG. Det vil si at man ikke påviser sykdom der sykdom er tilstede. AEKG har en relativ lav sensitivitet og spesifisitet. Dersom du har disse plagene, ville jeg ha bedt om å få gjort en CT-angiografi av hjertet (CT-Cor), eventuelt en invasiv undersøkelse i form av angiografi. Dette er en undersøkelse der man sprøyter inn kontrast i kransårene på hjertet. Koronarangiografi er fortsatt "gullstandarden" for å påvise sykdom i kransårene. Naturligvis kan dette også skyldes at du har sure oppstøt, som skyldes en svekket lukkemuskel i overgang spiserør/magesekk, som gjør at du får syreplager. Jeg synes likevel at du bør undersøkes videre med tanke på hjertesykdom.