Sirkulasjonssvikt (sjokk) på grunn av hjertesvikt

Dette er en ekstrem form for hjertesvikt. Tilstanden er svært alvorlig og dødeligheten høy.

Sirkulasjonssvikt (sjokk) på grunn av hjertesvikt

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: Kardiogent sjokk.

Kardiogent sjokk er en kompleks tilstand karakterisert av dårlig blodgjennomstrømning av vitale organer på grunn av et akutt sviktende hjerte.

Årsaker

Akutt hjerteinfarkt er den hyppigste årsaken til kardiogent sjokk. Det kan også oppstå komplikasjoner etter et hjerteinfarkt som kan bidra til utviklingen av kardiogent sjokk.

De viktigste komplikasjonene er at skilleveggen mellom hjertekamrene kan ryke, veggen i hjertekammeret kan revne eller at klaffeapparatet mister sin funksjon.

Disse tilstandene forårsaker rundt 12 % av alle tilfeller av kardiogent sjokk. For å utelukke slike komplikasjoner er ultralyd av hjertet helt nødvendig

Andre tilstander som kan føre til kardiogent sjokk er: Takotsubo-kardiomyopati (kjent som stressindusert kardiomyopati) og akutt hjertebetennelse (myokarditt), betennelse på hjerteklaffer (endokarditt), stor blodpropp i lungene, hjertetamponade (hjerteposen fylles med blod) eller aortadisseksjon (åreveggen i hovedpulsåren er skadet).

Kjente risikofaktorer for utvikling av kardiogent sjokk ved akutt hjerteinfarkt inkluderer høy alder, infarkt i fremre del av hjertet, høyt blodtrykk, sukkersyke, tidligere hjerteinfarkt, kronisk hjertesvikt. Det er blitt rapportert om høyere forekomst blant kvinner.

Blant pasientene som utvikler kardiogent sjokk etter innleggelse på sykehus, finner man oftere ved første undersøkelse raskere hjerterytme og lavere blodtrykk.

Symptomer:

Personen kan ha symptomer på hjerteinfarkt i forløpet med brystsmerter, utstrålende smerter til arm og kvalme. Klinisk kjennetegnes kardiogent sjokk av lavt blodtrykk (systolisk trykk under 90 med varighet over 30 min) og nedsatt blodgjennomstrømning av vitale organer. Huden blir blek, kald og klam. Lite eller ingen urinproduksjon. Omtåket og forvirret person. Tungpustet og lungeødem (surklete i pusten). Diagnosen stilles på bakgrunn av et slikt klinisk bilde og med støtte av ultralyd av hjertet (EKKO).

Behandling

Ring 113 og forklar situasjonen. Vær hos den syke til hjelpen kommer. Berolige. Stress virker veldig negativt. Personen skal legges inn umiddelbart på sykehus.

På sykehus: Spesifikk behandling vil rette seg mot underliggende årsak. Dersom det dreier seg om akutt hjerteinfarkt vil akutt PCI være viktig. Dette er en undersøkelse hvor man går inn med et kateter og blokker ut blodåren i hjertet som er tett. Store blodpropper i lungene vil initialt behandles med medisin som løser opp blodpropp (trombolyse)

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 07.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard
lvh.no
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, 01.01.2000

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer