Motivert pasient?

Det er ikke alltid alt går etter planen med pasienten mine.

Den årlige sjekkenPå pasientlisten min har jeg også en av de mindre bedriftene i nærmiljøet, en liten rørleggerbedrift som vi kan kalle RØR A/S. En bedrift som pasient? En gang i året spanderer arbeidsgiveren her er en helsesjekk på alle åtte ansatte, et frynsegode som medarbeiderne setter stor pris på. Dette er åtte mannfolk i sin beste alder, de fleste er friske og spreke og som regel er det et hyggelig avbrekk på timelisten min. Vi snakker om vær og vind mens jeg undersøker blant annet hjerte, lunger, mage og øyne/ører. Vanligvis tar jeg også noen enkle blodprøver for å kontrollere om de vanligste tingene er i orden, så som blodprosent, senkning, blodsukker og kolesterol.

"Ruskete" blodprøver
I år var det litt "rusk" på Arnes blodprøver. Kolesterolet hans hadde ligget på en fin verdi rundt vel 5 i mange år, men i fjor var det 6.0 og i år hadde det steget enda mer, til 7.5. Dette er en for høy verdi, og det dårlige kolesterolet, såkalt LDL-kolesterol var 3,5 som også er for høyt. De andre blodprøvene var normale.

Farlig med høyt kolesterol?Da jeg nevnte dette for Arne, sa han at han ikke egentlig visste hva dette med kolesterol betød, og jeg forsøkte å forklare hovedpunktene; forhøyet kolesterol øker risikoen for å få angina og hjerteinfarkt, og det øker også risikoen for hjerneslag. Det kan være en arvelig disposisjon for å utvikle forhøyet kolesterol, men ofte er det såkalte sekundære årsaker; sukkersyke, stoffskiftelidelser, nyre- og leversykdom, alkohol, medikamenter og overvekt.

Skilt og usunn..
Arne måtte medgi at han hadde gått opp en del kilo de siste årene, selv om han var litt aktiv i jobben, var det ingen trening på fritiden og mest TV-titting. Etter en skilsmisse for et par år siden hadde det blitt mye usunn mat hjemme, raske måltider på gatekjøkkenet og en del alkohol, ikke bare i helgene, men gjerne minst en øl pr dag. Arne fungerte utmerket på jobben, men privat syntes han livet var litt tøft.

Først prøve kostholdsendringEgentlig var det god grunn til å begynne å behandle Arne med kolesterolsenkende medisiner, men fordi jeg hadde mistanke om at kolesteroløkningen skyldtes livsstilen hans avtalte vi at han skulle forsøke å leve sunnere fremover, endre på kostholdet og forøke å komme seg i form og trene litt forsiktig.

Jeg ba Arne lage seg ordentlig middag hver dag og unngå pølser i kiosken. Det er fornuftig med grovt brød, bruke mer fisk enn kjøtt og bruke skummet melk fremfor helmelk. Dessuten kutte ned på fete oster og spise mer grønnsaker og frukt. Alkoholbruken er i seg selv bekymringsverdig og Arne lovte å trappe ned.

Skuffende resultat..Ett halvt år senere kom Arne tilbake til en kontroll. Dessverre målte kolesterolet det samme som sist, og selv om verdiene ikke hadde økt var det litt skuffende. Hadde han forsøkt å endre på kostholdet? Joda, det stod ikke på viljen, men det var vanskelig å motivere seg og etter noen få uker hadde han sakte gått tilbake til det gamle kostholdet sitt igjen. Noen turer fikk han gått om kvelden, men det ble mye mindre enn hva som var effektiv trening. Vekten var den samme og fortsatt gikk det med litt øl i løpet av uken. Arne var nok litt skuffet selv over at han ikke klarte å få til dette, som sagt var det ikke viljen det stod på.

Medisinene - virker de, da?Nå syntes jeg det var riktig å begynne med medisiner. Arne var ikke like sikker. Han hadde hørt at disse medisinene var dyre og så ikke egentlig nytten av dette. Han hadde jo ingen plager!

De vanligste og mest effektive medisinene mot høyt kolesterol heter statiner. Statinene selges blant annet under navnene: Lipitor, Zocor, Mevacor, Pravachol, Canef, Lescol.
LDL-kolesterol er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer.

Statiner virker ved å hemme et ledd i produksjonen av kolesterol. Dette fører til at leveren får flere LDL-mottakermolekyler, noe som igjen fjerner mer av LDL fra blodbanen. Disse medisinene kan redusere kolesterolnivået med 25-45%, og da spesielt LDL-kolesterol.

Førsøker likevel..
Selv om Arne var skeptisk til å begynne med medisiner, skrev jeg en resept som han tok med seg da han gikk. Jeg forsøkte å motivere ham ved å fortelle om hvordan medisinen forebygger hjertesykdom - men Arne var nok bare middels motivert.

Jeg vet fortsatt ikke om Arne begynte på medisinen, neste gang han kommer til bedriftskontroll får jeg kanskje svaret. Som lege er det min jobb å informere på en måte som kan motivere pasientene mine for å ta imot behandling, ingen kan tvinges. Dessverre er dette vanskeligere enn man skulle tro noen ganger.

Medisiner mot forhøyet kolesterol er blant de best dokumenterte forebyggende tiltak mot sykdom, og er en billig forholdsregel for å redusere risikoen for hjertesykdom.

Faglig kilde: Statens Legemiddelverk: Terapianbefaling Behandling med lipidsenkende legemidler for å forebygge hjerte- og karsykdom, 2003