Hvorfor er kolesterolet mitt forhøyet?

De to viktigste årsakene til at du får høyt kolesterol er arv og kosthold.

Det er 2 hovedårsaker til at kolesterolverdiene dine kan være forhøyet:

  1. Arv
  2. Diett

1. ArvDet er ennå mye vi ikke vet om forhøyet kolesterol og arv. I midlertid kan forhøyet kolesterol være en arvelig sykdom. En slik tilstand kalles familiær hyperkolesterolemi (FH).

LDL-kolesterol (-dårlig kolesterol-) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer.

Personer med FH har redusert antall eller ingen slike mottagermolekyler på levercellenes overflate. Av denne grunn klarer ikke leveren å fjerne nok LDL fra sirkulasjonen, LDL-verdiene stiger, og i de alvorligste tilfellene kan selv unge mennesker med FH oppleve åreforkalkning og hjerteinfarkt.

2. Diett: det er ikke ett fett!Mengden mottagermolekyler på levercellenes overflate styres også av maten du spiser. Spiser du mat med mye mettet fett og kolesterol synker mengden mottagermolekyler, og LDL stiger. Mettet fett kommer hovedsakelig fra kjøtt og melkeprodukter. Kokosfett, palme- og kakaofett er også rikt på mettede fettsyrer. De fleste grønnsaksoljer har rikelig med umettede fettsyrer. Slike fettsyrer øker ikke kolesterolnivået og kan til og med senke kolesterolnivået noe. Olivenolje har en spesielt gunstig fettsammensetning.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen