Hvorfor er kolesterolet mitt forhøyet?

De to viktigste årsakene til at du får høyt kolesterol er arv og kosthold.

Det er 2 hovedårsaker til at kolesterolverdiene dine kan være forhøyet:

  1. Arv
  2. Diett

1. ArvDet er ennå mye vi ikke vet om forhøyet kolesterol og arv. I midlertid kan forhøyet kolesterol være en arvelig sykdom. En slik tilstand kalles familiær hyperkolesterolemi (FH).

LDL-kolesterol (-dårlig kolesterol-) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer.

Personer med FH har redusert antall eller ingen slike mottagermolekyler på levercellenes overflate. Av denne grunn klarer ikke leveren å fjerne nok LDL fra sirkulasjonen, LDL-verdiene stiger, og i de alvorligste tilfellene kan selv unge mennesker med FH oppleve åreforkalkning og hjerteinfarkt.

2. Diett: det er ikke ett fett!Mengden mottagermolekyler på levercellenes overflate styres også av maten du spiser. Spiser du mat med mye mettet fett og kolesterol synker mengden mottagermolekyler, og LDL stiger. Mettet fett kommer hovedsakelig fra kjøtt og melkeprodukter. Kokosfett, palme- og kakaofett er også rikt på mettede fettsyrer. De fleste grønnsaksoljer har rikelig med umettede fettsyrer. Slike fettsyrer øker ikke kolesterolnivået og kan til og med senke kolesterolnivået noe. Olivenolje har en spesielt gunstig fettsammensetning.