Hvorfor er kolesterol skadelig?

Hvilke helseskader kan høyt kolesterol føre til? Les mer om dette her.

LDL kan tette igjen blodårerLDL-kolesterol (-dårlig kolesterol-) er kolesterolpartikler koblet med spesielle proteiner som sirkulerer i blodstrømmen. Disse partiklene kan suges opp igjen av leveren hvis leveren har nok mottagermolekyler på overflaten, såkalte LDL-reseptorer.

LDL er en viktig medvirkende årsak til utvikling av hjertesykdom, hjerneslag, røykeben og ereksjonsproblemer.
Hjerte-karsykdommer er den vanligste årsak til død i den vestlige verden, og i Norge har minst 250.000 personer helseskadelig forhøyete kolesterolverdier.

LDL-partiklene kan avleires på innsiden av blodårer og danner harde, fortykkede skorper som kalles plakk eller åreforkalkninger. Etter hvert som denne skorpen blir tykkere, blir selvfølgelig passasjen i blodkaret mindre og mindre og blodåreveggen blir tykkere. Denne prosessen kalles aterosklerose.

Hjertet er utsattBlodårene som forsyner hjertets muskulatur (koronarkarene) er små og tynne, og hvis det i tillegg kommer kolesterolavleiringer på innsiden av disse blir det svært dårlig passasje, og muskulaturen i hjertet kan få for dårlig forsyning av blod og oksygen.

AnginaNår hjertemuskelen får for lite oksygen gir det brystsmerter (hjertekrampe, eller angina). Hvis blodårene lukkes helt igjen av kolesterolavleiringer og blodprodukter kan muskelen som blodåren forsyner dø, og vi kaller det da et hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt gir smerter i brystet som ikke gir seg av seg selv eller etter nitroglyserin, og dette er en alvorlig og potensielt dødelig tilstand. I USA dør 600.000 mennesker årlig av hjertesykdom på grunn av åreforkalkning.

Rammer også resten av kroppenKolesterolavleiringer kan på samme måte påvirke blodstrømmen i blodkar til hjernen, til beina og til penis, og derved kan pasienten lide av hjerneslag, røykeben og ereksjonsproblemer.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Start videokonsultasjon
Leger på vakt
Simen Brynildsen
Ledig nå
Sigrid Klepaker
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen