Hva er kolesterol?
Kolesterol er et fettstoff som transporteres i blodet bundet til transportmolekyler. LDL molekylet omtales som «det dårlige» kolesterolet fordi det øker faren for hjerte- og karsykdommer. HDL er kjent som «det gode» kolesterolet for dette transportmolekylet ser ut til å minke risikoen.
Høyt kolesterol innebærer for mye kolesterol i blodet generelt, for mye LDL-kolesterol eller begge deler, opplyser helsebiblioteket.
Når bør du teste deg?
- For generelt friske personer som ikke tidligere kjenner til sine kolesterolverdier anbefales det å måle kolesterolet når man er 40 år gammel. Men alle kan sjekke det tidligere dersom man mistenker at det kan være forhøyet, fortalte Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) tidligere til Lommelegen.

Han forteller at problemet med høyt kolesterol er at det ikke gir symptomer. Desto flere år man går med ubehandlet høyt kolesterol, desto større er risikoen for hjerte- og karlidelser.
Av den grunn mener LHL at man gjerne bør kjenne til kolesterolverdiene tidligere enn ved 40 år. Dette må man imidlertid ta ansvar for selv.

Mat som reduserer kolesterolet
Disse bør sjekke seg tidligere
- Dersom man har nære slektninger som har vært rammet av hjerte- og karsykdommer tidlig i livet (før 60 år), eller slektninger med arvelig forhøyet kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), bør man sjekke kolesterolet tidligere, mener Arnesen.
- Det samme om man har fått påvist andre risikofaktorer, som høyt blodtrykk, høyt blodsukker/diabetes eller er overvektig.
Hvor ofte bør du teste deg?
Er kolesterolet for høyt, anbefaler Arneset at man tar en ny undersøkelse tre til tolv måneder etter man har begynt med medisiner, eller endret kostholdet.
- Hvor ofte man bør måle det kommer an på den generelle risikoen man har, som fastlegen vurderer, sier han.
Ifølge helsebiblioteket kan personer med høyt kolesterol ha ulik risiko for hjerte- og karlidelser. I vurdering legen gjøre en kartlegging over mulige risikofaktorer.
Eksempelvis:
- Om du røyker, og eventuelt hvor lenge.
- Om du har andre helseproblemer, som for eksempel diabetes eller høyt blodtrykk.
- Om du har noen i familien som hatt hjerteinfarkt eller slag.
- Om du har nyreproblemer.
- Alder og overvekt.
Det er ikke sikkert at person med høyt kolesterol trenger behandling uten disse risikofaktorene.

Hvem skal ha medisinsk behandling for høyt kolesterol?
Revisjon 11.01.2022, opprinnelig skrevet 2019.