Hvem bør måle kolesterolet?

Høyt kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Enkelte grupper bør teste seg tidlig.

KOLESTEROL: Man sjekker kolesterolnivået gjennom en blodprøve. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOLESTEROL: Man sjekker kolesterolnivået gjennom en blodprøve. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et fettstoff som transporteres i blodet bundet til transportmolekyler. LDL molekylet omtales som «det dårlige» kolesterolet fordi det øker faren for hjerte- og karsykdommer. HDL er kjent som «det gode» kolesterolet for dette transportmolekylet ser ut til å minke risikoen.

Høyt kolesterol innebærer for mye kolesterol i blodet generelt, for mye LDL-kolesterol eller begge deler, opplyser helsebiblioteket.

Når bør du teste deg?

- For generelt friske personer som ikke tidligere kjenner til sine kolesterolverdier anbefales det å måle kolesterolet når man er 40 år gammel. Men alle kan sjekke det tidligere dersom man mistenker at det kan være forhøyet, fortalte Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) tidligere til Lommelegen.

HELSEFAGLIG RÅDGIVER: Erik Arnesen jobber hos LHL.
HELSEFAGLIG RÅDGIVER: Erik Arnesen jobber hos LHL. Vis mer

Han forteller at problemet med høyt kolesterol er at det ikke gir symptomer. Desto flere år man går med ubehandlet høyt kolesterol, desto større er risikoen for hjerte- og karlidelser.

Av den grunn mener LHL at man gjerne bør kjenne til kolesterolverdiene tidligere enn ved 40 år. Dette må man imidlertid ta ansvar for selv.

Disse bør sjekke seg tidligere

- Dersom man har nære slektninger som har vært rammet av hjerte- og karsykdommer tidlig i livet (før 60 år), eller slektninger med arvelig forhøyet kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), bør man sjekke kolesterolet tidligere, mener Arnesen.

- Det samme om man har fått påvist andre risikofaktorer, som høyt blodtrykk, høyt blodsukker/diabetes eller er overvektig.

Hvor ofte bør du teste deg?

Er kolesterolet for høyt, anbefaler Arneset at man tar en ny undersøkelse tre til tolv måneder etter man har begynt med medisiner, eller endret kostholdet.

- Hvor ofte man bør måle det kommer an på den generelle risikoen man har, som fastlegen vurderer, sier han.

Ifølge helsebiblioteket kan personer med høyt kolesterol ha ulik risiko for hjerte- og karlidelser. I vurdering legen gjøre en kartlegging over mulige risikofaktorer.

Eksempelvis:

  • Om du røyker, og eventuelt hvor lenge.
  • Om du har andre helseproblemer, som for eksempel diabetes eller høyt blodtrykk.
  • Om du har noen i familien som hatt hjerteinfarkt eller slag.
  • Om du har nyreproblemer.
  • Alder og overvekt.

Det er ikke sikkert at person med høyt kolesterol trenger behandling uten disse risikofaktorene.

Revisjon 11.01.2022, opprinnelig skrevet 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer