Trabekel i venstre ventrikkel.

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på om EN ekstra trabekel i venstre ventrikkel kan gi påfølgende symptomer i muskel/nervesystemet?" Kan slike trabekler forandre seg over tid gjennom oppvekst og voksen alder dersom det er medfødt? .Jeg har ingen fast kardiolog. Burde jeg få en ny oppdatering med ultralyd fra forrige gang for 4 år siden da et trabekel ble påvist ved et enkelttilfelle? Sitert fra ekkokardiografi: "Normalt stor venstre ventrikkel. Normal ejeksjonsfraksjon. Veggtykkelse ved nedre normalgrense. Gode kontraksjoner. Global strain ca 24%. Lett uregelmessig ventrikkelvegg fortil i septum midt mellom basis og apex der man finner et trabekel som utgår fra basalt i septum. Området under har litt tynnere vegg men kontraheres bra. Man finner forøvrig gode kontraksjoner i hele venstre ventrikkel med normal ejeksjonsfraksjon og normale Strain-verdier beregnet med Speckle-tracking. Normale klaffefunksjoner. "sitat slutt. Jeg gjentar at denne ultralyden ble gjort FØR jeg fikk problemer med bena. Jeg spør fordi jeg har slitt en stund med veldig tunge og smertefulle ben. Sidelikt. Det er vanskelig å stå i ro da bena tynger veldig og når jeg går i trapper og oppoverbakker så går det trått. Kjennes blytunge ut. Tyngden avtar når jeg får satt meg men smertene er der enda fordi jeg har hatt påkjenning på bena. Jeg kjenner det på pusten .I korsryggen kan jeg også kjenne slitsomhet dersom det blir mye opp og ned av ståing og sitting og mye ståing. Jeg klarer ikke stå i ro. Har ofte rød/lilla farge og varme under på hælen og tærne. Tatt undersøkelse av blodstrømmen i bena og den viste god styrke ,særlig i venstre fot. Jeg haltet på venstre fot over lengre tid før jeg fikk medisin. Jeg har blitt utredet nevrologisk og reumatologisk uten funn.Tillegg tatt av MR hode, rygg og føtter i forhold til denne problemstiling. Takker for svar.Hilsen anonym kvinne i tidlig Tredveår.

Kvinne
Svar

Hei !

Du spør om en trabekel i venstre ventrikkel kan gi deg betydelige følgetilstander som tyngde i beina. Du er utredet nevrologisk, reumatologisk og tatt MR hode, rygg og føtter på grunn av denne problemstillingen. Slik jeg leser ekkokardiografi undersøkelsen din, så er den normal uten tegn til hjertesvikt eller andre feil. Denne trabekelen du nevner er en normalvariant. DU Har en god hjertefunksjon og uten tegn til svikt. Du er tidlig i 30-årene og du har gjort undersøkelse av blodgjennomstrømningen i beina dine, så det er svært liten eller ingen sannsynlighet for at du har noen årsak til dine problemer som har utgangspunkt i blodårene dine. Du er grundig utredet, både av ulike spesialister og ulike spesialiteter i tillegg til MR/hjerteundersøkelser o.s.v. Det er alltid mulig at dine plager kan være psykosomatiske, men dette vil være en såkalt eksklusjonsdiagnose. Det vil si en diagnose man står igjen med når man har undersøkt for de andre tilstandene som kan gi deg de plagene du beskriver. En annen mulighet kan være at behandlingen med Metoprolol gir deg betydelig nedsatt arbeidskapasitet. Trabekelen i hjertet ditt er ikke årsaken til dine symptomer. Du har gjort en undersøkelse av hjertet ditt som var normal, og det er ikke grunnlag for å gjenta denne ut fra de symptomene du beskriver.