Coarctatio Aorta

Spørsmål

Vårt barn ble operert (utvidet ende til ende) for innsnevring av hovedpulsåren i en alder av 1,5 år. Operasjonen var vellykket og blodtrykket normalisert etter operasjonen. Er det mulig å si hvor stor fare det er for at barnet i løpet av livet vil få utposninger på operasjonsstedet? Når kan de eventuelt tenkes å oppstå, og hvor sannsynlig er det i såfall med ny operasjon?Er operasjon her risikofylt? Hva er sjansen for at barnet pga.koarktasjonen som var, og etter operasjonen utvikler høyt blodtrykk og når vil det eventuelt mest sannsynlig skje? Hva er sjansen for ny innsnevring på sikt? Vil risikoen for ny tranghet avta etter et visst tidsrom, eventuelt når? Ingen andre feil med hjertet, og for øvrig helt frisk.

Svar

Hei!

Deres barn er blitt operert for coarctatio aorta med extended end-to-end anastomose. Ved denne teknikken er det svært sjelden at man får utposninger av hovedpulsåren og skulle det oppstå, vil det først skje etter mange år når barnet er i voksen alder. Dette vil da kunne behandles endovaskulæt, ved at man plasserer en kunstig åre via lysken. Det er også ved denne teknikken svært sjelden at man får en forsnevring, og skulle man få det så vil man kunne behandle dette med såkalt «ballongsprengning» av området. Risikoen avtar etter hvert som barnet vokser. Totalt sett så vil jeg derfor si at barnet er ferdigbehandlet og at det er liten risiko for at man må operere eller behandle barnet igjen. Det høye blodtrykket var en konsekvens av det trange området på hovedpulsåren, og gir ikke økt risiko for høyt blodtrykk etter behandlingen. 

Så barnet er frisk av sin «misdannelse» og kan leve et helt normalt liv med normal forventet livslengde.