Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

venstre hjerteklaffefeil - aortainsuffisiens

Spørsmål

Hjerteklaffefeil.
Etter en undersøkelse med ultralyd av hjertet ble det funnet ut at jeg har en lekkasje på venstre hjerteklaff.Fikk ikke spurt så mye om det der og da. Da jeg snakket med fastlegen sa han at det er ikke noe og bry seg om, mange har det.Skal til kontroll på hjerteavd. om et år.Jeg er litt engstelig, for jeg hvet ikke mye om dette.
Er det sånn at dette kan utvikle seg til det verre over år, eller behøver det ikke det?
Av og til får jeg en sammentrekning midt i brystet og det kommer et ufrivillig gisp. Kan det være p.g.a. denne lekkasjen?
Jeg er 163 høy og veier 75 kilo.
Relevante sykdommer/medisiner: Diabetes, høyt blodtrykk.

Kvinne, 60 år

Svar

Hei.

Lekkasjer på venstre hjerteklaff (aortaklaffen) er en tilstand noen kan få. Hjertet presser blod ut fra venstre hjertekammer ut i hovedpulsåren (aorta). Ved denne overgangen ligger aortaklaffen og sørger for at blod ikke strømmer tilbake til hjertet "mot strømmen". En lekkasje her kan være av flere forskjellige årsaker, typisk at det legger seg litt kalk på klaffene. Dette er noe som skjer hos de fleste med alderen, forkalkning av hjerteklaffer og blodkar (åreforkalkning). Hos noen gir forkalking av aortaklaffen en insuffisiens - altså at den ikke lukker seg helt - og det lekker litt blod tilbake. Hos noen kan dette utvikle seg over år, dette fordi det gir litt høyere arbeidsbelastning på venstre hjertekammer (det som dytter blod ut i kroppen).

Sånn som jeg oppfatter det ut fra at du er gitt ny time om et år og at fastlegen din sier det ikke er noe å bry seg om nå, har du sannsynligvis en liten lekkasje. Grunnen til at de vil ha deg til kontroll på hjerteavdelingen om et år, er for å følge opp om lekkasjen blir større på sikt og om de derfor bør på sikt gjøre noen tiltak.

Det du beskriver om et "gisp" høres ikke ut som relatert til denne lekkasjen. Hvis du mot formodning skulle bli akutt mer sliten og slapp, kunne det være greit å ta kontakt med fastlegen din så han kan få lyttet på hjertet ditt. Det høres ut som du er under god oppfølging. For mer informasjon om hvordan hjertet virker, kan jeg anbefale pasienthåndboka

http://www.pasienthandboka.no og videre på hjerte/kar

http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=menu&parentid=1767&menuid=1768

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-