Vanskelig å finne riktig dose blodtrykksmedisin

Spørsmål

Jeg er 65 år, slank, løper mye (3 til 5 ganger i uka). Jeg har brukt atacand 8 mg om kvelden i mange år, som forebyggende mot migrene. For 2 mnd siden oppdaget jeg høyt blodtrykk om formiddagen ved PC-arbeid (ble svimmel). Ble verifisert med 24-timers måling. Fastlegen tok alle relevante blodprøver og MR av hodet. Alt var bra. Jeg sliter med å finne rette dosering og tidspunkter på dagen. Begynte med 12 om morgenen. Ble alt for lavt på dagen, spesielt ved aktivitet (tur/ trening). Prøvde ei stund 8+4 mg (kl 08, 23). Fungerte noen dager, men fikk galopperende høyt trykk på kvelden (kl 19-23). Målte opp mot 180/110. Dette skjedde spesielt etter at trykket var meget lavt på formiddagen etter trening (115/65). Jeg merker både det lave og det høye trykket godt på kroppen. Ved det lave trykket er det en slags kribling i mageregionen, samt svimmel og litt ustø. Økning mot høyt trykk merker jeg i hals/ hode-regionen. Jeg måler trykket selv. Etter avtale med fastlegen kan jeg eksperimentere med dose og tidspunkter for dosene. Jeg har prøvd 4-4-4 (kl 08, 16, 23). Noe bedre, men fortsatt lavt etter trening, og backslash (høyt) noe senere (3 timer). Jeg har laget meg alternative teorier på det ustabile trykket: 1) Når trykket blir unormalt lavt ved trening/ aktivitet, så jobber kroppen med å få trykket opp igjen (kjenner kribling). Når nivået av atacand går ned, så fortsetter kroppen med å arbeide trykket oppover, og det blir alt for høyt. Hvis dette er riktig, bør jeg da ta mindre dose før planlagt trening? Teori 2) Når jeg trener, går halveringstiden til atacand ned, slik at den forsvinner raskere ut av kroppen. Hvis dette er riktig, bør jeg heller fylle på med en liten ekstradose etter trening (f.eks. 2 mg). Har noen av teoriene mine noe for seg? Når jeg er på flerdagersløp (orientering i 5 dager f.eks), bør jeg da gå opp/ ned på dosen? Fant ikke noen hjerte/kar-ekspert i listen, velger derfor allmennlege.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Atacand eller candesartan, er et langtidsvirkende middel, så å ta det flere ganger om dagen har dessverre ikke så mye for seg. Med blodtrykksmedisiner er det viktig at man når et terapeutisk nivå i blodet og at det holdes stabilt. Candesartan når bra terapeutisk effekt etter ca 2 uker, og full effekt etter ca 4 uker med dosering en pille om dagen. I ditt tilfelle burde du og legen din finne en dose og sette deg på den i 4 uker uten variasjon før man eventuelt bestemmer seg for om dette er beste medisin/dose for deg. Når jeg ser på dosene du har beskrevet, ville jeg foreslå 12 mg som du tar før du legger deg, men igjen, dette må du sjekke med legen din.
Det er også andre ting som påvirker blodtrykket, alkohol, trening, røyking osv som det er viktig å diskutere. Du trener jo bra, så da er spørsmålet om du har andre livsstilsvalg du kan foreta for å hjelpe blodtrykket ditt. Daglig alkohol er en absolutt risikofaktor for høyt blodtrykk. I ditt tilfelle ville jeg også satt deg på en lav dose Albyl-E hver dag og sjekket kolesterolet ditt, i tillegg til å sjekke nyrefunksjonen din. Jeg regner med at du har fått tatt et EKG hos fastlegen din, men hvis ikke bør du også få det.
Hvis du og legen din ikke kan finne en dose med candesartan som du både er komfortabel med og som holder blodtrykket ditt kontrollert uten for mye variasjon, er det mulig at du trenger en medisin til i tillegg. Det er ikke uvanlig at man bruker to til tre medisiner for å kontrollere blodtrykket. Det er mange typer å velge mellom, og det må tilpasses deg og din livsstil. Man kan ofte få gode resultater med lave doser av to medisiner fremfor høy dose av en osv.

Det at du løper flerdagsløp er en av tingene som kan bestemme hvilke medisiner som er bra for deg. Et av de første midlene vi ofte bruker er et vanndrivende middel, men for folk som løper mye og taper mye væske er ikke det alltid det beste valget. I tillegg, fordi du har migrene, er det andre typer blodtrykksmedisiner som kan hjelpe mot det også. Igjen, dette må vurderes individuelt, og du må kanskje gå til legen litt oftere i en periode til dere sammen finner beste kombinasjon/dose for deg.

Mvh,
Nina Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-