Utvidet hovedpulsåre og lavt blodtrykk

Spørsmål

Hei! Jer er mann, nær 80 år, ikke røyker, mosjonerer daglig og lever sundt. Mitt spørsmål er om blodtrykket målt om natta kan bli for lavt? Jeg har lest at hvis trykket blir for lavt vil blodårene i nyrene kollapse og føre til akutt nyresvikt! Jeg går på 7.5 mg Amlodipin. Om natta, i senga ved 4-5 tiden måler jeg: 108/44-puls 46. Jeg har lav hvilepuls trolig pga av hypotyreose(går på Levaxin). Jeg har bare EN nyre som funker, s-kreatinin: 115. Videre har jeg for stor diameter på aorta ascendens: 4.6 cm, nylig målt med CT. Ref. måling med EKKO maskin i 2016: 4.3 cm. Dette er et spørsmål som er umulig å stille fastlegen. Takknemlig for svar fra en fagperson!

Mann 80
Svar

Hei ! Du er en mann på 80 år. Du er i god form. Mosjonerer daglig, og lever sunt. Du måler et blodtrykk om natta på 108/44mmHg, og har en puls på 46. DU har lav hvilepuls på grunn av hypotyreose, som blir behandlet med Levaxin(Tyroxin). Du har ett nyre som fungerer med Kratinin på 115. Du har påvist en utvidet aorta ascendens, som er den første delen av hovedpulsåren ( den oppadstigende delen) etter hjertet. Den er målt til 4,6 cm på CT og med ekko er den målt til 4,3 cm. Dersom du har et blodtrykk som stort sett ligger rundt 108/44, og selv om det skulle ligge opp mot 130-140  mmHg hos deg som er 80 år, så vil det være en god ide å forsøke å redusere eventuelt ta bort Amlodipin, dersom du har fått dette på grunn av høyt systemisk blodtrykk. Dersom du har fått dette på grunn av for eksempel høyt trykk i lungekretsløpet, så bør du beholde Amlodipin. Dette må du derimot ikke gjøre på egenhånd, men i samråd med din fastlege. Du angir to mål på hovedpulsåren nemlig 4,6 og 4,3 cm. Disse målene er gjort ved to ulike metoder. Der er derfor ikke sikkert at det er noen forskjell mellom disse målingene. CT-målinger kan gi litt større diameter iforhold til CT-målinger. Det er kun 3 mm forskjell mellom disse målingene. Dette kan derfor være en målefeil. Dersom man skal operere hjertet ditt av en annen årsak, så vil man også se på aorta ascendens. Det er lite trolig at man ville ha gjort noe med din hovedpulsåre, selv om man opererte deg for annen hjertelidelse. Ved diameter på 5.5 til 6 cm vil man vurdere å sy inn en kunstig åre, eller å "reparere" hovedpulsåren, ved f.eks. å sy den sammen.  Hos deg vil det være aktuelt å følge deg med en ny CT-undersøkelse om f.eks. 2 år. Om man gjør ultralyd av hovedpulsåren i brystkassen kan du også be om at man raskt tar en titt på hovedpulsåren i magen i tilfellet den skulle være forstørret. Lykke til!