Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med høyt blodtrykk

Spørsmål

Hei, er en mann på 21 år som har begynt med hjertemedisin. Jeg tar candesartan 8mg om dagen. Var hos legen for et par uker siden og fikk beskjed etter en 24 timers måling at jeg hadde litt høyt blodtrykk, 138 på den øverste målingen i snitt (husker ikke undertrykket) dette kom som et sjokk for meg ettersom jeg er langt over gjennomsnittet i det å spise sunt, og trener regelmessig 4-5 ganger i uka (styrketrening) , dette har jeg gjort i 4 år nå. Og alltid vært i veldig god fysisk form.

Røyker ikke, og drikker sjeldent alkohol, begge mine foreldre har heller ikke høyt blodtrykk. Hva kan dette skyldes?

Nå i ettertid går jeg rundt med en rar følelse i hjertet. Akkurat som at jeg er støl i hjertemuskelen, rart å forklare. Er det noe jeg burde unngå nå som jeg går på denne medisinen og burde jeg legge om treningen på noe vis?

Mann
Svar

Hei !

Du er en mann på 21 år som har begynt med blodtrykksmedisin. Du bruker Candesartan 8 mg om dagen. Du hadde gjennomsnittlig 138 mm Hg i det som kalles systolisk blodtrykk, i motsetning til det lave trykket eller undertrykket, som kalles diastolisk blodtrykk. Du trener og er forsiktig med alkohol.

Du har en rar følelse i hjertet, som om du er "støl" i hjertemuskelen.

Høyt blodtrykk blir beskrevet som "essensiell hypertoni" og høyt blodtrykk som skyldes andre tilstander, såkalt sekundær årsaker til høyt blodtrykk. Essensiell hypertensjon utgjør 90-95 prosent av "høye blodtrykk". Dette betyr bare at man ikke vet hvorfor noen får høyt blodtrykk. Det er noen tilstander som kan gi høyt blodtrykk, som det er viktig å utelukke. Blant annet kan en forsnevring på pulsårene til nyrene gi høyt blodtrykk. Det kan derfor være en mulighet at fastlegen henviser deg til utredning for dette. Utredningen består i ultralydundersøkelse av blodstrømmen til nyrene. Likeledes kan du også henvises for å gjøre en utredning av selve hjertemuskulaturen din. Om den har blitt forstørret på grunn av det grenseforhøyede blodtrykket ditt. Dette er lite trolig. Det er også viktig at man måler blodtrykket i begge armene dine. Om trykket er likt, så vil man utelukke at det er en tranghet i hovedpulsåren din som gjør at blodtrykket ditt er høyt. Medikamenter kan øke blodtrykket og spesielt kan anabole steroider gjøre dette. Livsstilsfaktorer som fedme, lite søvn og psykisk og fysisk stress, kan medføre at blodtrykket ditt øker. Jeg regner med at du har blitt fulgt opp av fastlegen din over tid, slik at man er sikker på at det målte blodtrykket ditt ikke er en tilfeldig variasjon. Hva gjelder "stølhet" i hjertemuskulaturen, så er det nok mest sannsynlig at du har en stølhet i brystveggen. Dette kan man få om man trener og om man har en stresssete tilværelse. Jeg synes ikke at du skal legge om treningen din, men om du skulle gjøre en treningsendring, så kan det være å gjøre Cardio med intervalltrening såkalt 4x4. Lykke til!