Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ufarlige ekstraslag?

Spørsmål

Hei,

Jeg sliter en del med ekstraslag og hjertebank, og har noen spørsmål i den forbindelse. Jeg ble lagt inn til overvåkning en natt på sykehus for to måneder siden på grunn av uregelmessig puls, noe som viste seg å være hyppige ekstraslag. Ekstraslagene kom da veldig ofte, i perioder hvert fjerde til femte hjerteslag. Jeg hadde aldri hatt slike ekstraslag før, så jeg ble veldig bekymret. Jeg ble undersokt med EKG, ultralyd og diverse blodprøver uten at de fant noe galt. De avtok imidlertid etter hvert, og nå merker jeg som regel kun to-tre om dagen.

Jeg har imidlertid merket at jeg noen ganger har ekstraslag under trening, kanskje fem stykker på en halvtimes joggetur. Jeg synes at dette er litt rart og ganske ubehagelig, ettersom jeg har lest mange steder at ekstraslagene pleier å komme når man er i hvile, og heller avta under trening. Jeg er dermed litt bekymret for dette, og lurer på om det er noe jeg burde undersøke nærmere?
Jeg tok også en arbeids-EKG noen dager etter at jeg hadde vært på sykehus, som var helt fin, men jeg hadde da ingen ekstraslag under belastning. Er det vanlig også å ha noen ekstraslag under trening, eller burde jeg ta en ny arbeids-EKG?

Når det gjelder hjertebank, merker jeg ofte at hjertet slår kraftigere i perioder, men ikke nødvendigvis samtidig som det slår fortere. Jeg kan se brystet bevege seg ut og inn utenpå klærne når dette skjer (man kan jo alltid se hjerteslagene litt, men dette er mye kraftigere enn vanlig). Jeg føler ikke at det dunker hardt som ved trening, men jeg kjenner veldig godt at det beveger seg på en måte, slik at brystet går kraftigere ut og inn enn vanlig (dette var kanskje litt vanskelig å forstå; jeg prøver bare å forklare så godt jeg kan). Er dette normal hjerteaktivitet, eller kan det være en form for arytmi?

Jeg er blitt ganske bekymret og redd for at det skal være noe galt med hjertet mitt etter episoden med alle ekstraslagene, og jeg er litt redd for å trene nå som jeg innimellom får dem. Jeg håper du kanskje kan svare på noen av spørsmålene! Relevante sykdommer/medisiner: ingen medisiner, slank, normalt blodtrykk

Kvinne, 24 år

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Du har altså vært plaget med hjertebank den siste tiden. Du ble innlagt på sykehus på grunn av uregelmessig puls, hvor det ble påvist at du hadde hyppige ekstraslag. Hjertebanken avtok etter hvert, men i det siste har du noen ganger merket hjertebank når du trener også. Er det samme type ekstraslag som den du har i hvile, eller kan det være noe annet?

Før jeg gir deg et mer konkret svar på spørsmålene dine, vil jeg gi deg litt generell informasjon om hjertebank og ekstraslag. Med hjertebank, eller palpitasjoner som det også heter, menes at du er oppmerksom på og kjenner ubehag ved hjertets aktivitet. Det kan skyldes at hjertet slår uregelmessig, har ekstraslag, slår raskere eller langsommere enn normalt eller at du er ekstra vár på hjertet. Vanlige årsaker til hjertebank er ufarlige ekstraslag, feber, angsttilstander, lav blodprosent og bruk av stimulerende midler som kaffe og tobakk. Selv om de fleste årsakene til hjertebank er ufarlige, er en allikevel alltid bekymret for at det kan være noe med hjertet. For å finne ut av dette er det ønskelig å ”fange opp hjerterytmen” på EKG under et anfall. Sannsynligheten for at det er noe med hjertet øker hvis du opplever tung pust, brystsmerter, svimmelhet, besvimelse eller nærbesvimelse i forbindelse med hjertebanken.

Hjerterytmeproblemer, hjertearytmier, opptrer når de elektriske impulsene i hjertet ditt, som samordner hjerteslagene dine, ikke fungerer skikkelig, og får hjertet ditt til å slå for fort, for langsomt eller uregelmessig. Hjertet består av to forkammer, og to hjertekammer. For at hjertet ditt skal pumpe blod effektivt rundt i kroppen, må det synkronisere sammentrekningen av hjertemuskelen i forkammerne og hjertekammerne. Dette gjøres ved å sende en elektrisk impuls, som oppstår i en knute i øvre del av høyre forkammer, gjennom hjertet. Hos en frisk person i hvile skjer dette vanligvis 60-100 ganger i minuttet. Forstyrrelser i dette systemet kan oppleves som hjertebank, men bare i de tilfeller der forstyrrelsene går utover hjertets evne til å pumpe blodet rundt i kroppen, vil det kunne være farlig.

Ekstrasystoler er betegnelsen på ekstra hjerteslag som kommer mellom to normale hjerteslag. Men det oppleves ofte som om hjertet hopper over et hjerteslag. Forklaringen er at et slikt ekstraslag kommer før ventriklene har hatt tid til å bli fylt med blod etter et normalt hjerteslag. Det er derfor lite blod som pumpes ut med dette hjerteslaget. Hjerteslaget føles svakt, hvis du i det hele tatt kjenner det. Ekstraslaget følges av en pause, og i løpet av denne tiden fylles ventriklene med mer enn vanlig mengde blod. Utpumpingen av mere blod fra ventrikkelen får neste hjerteslag til å føles kraftigere enn normalt. Og det er dette kraftigere hjerteslaget du registrerer som "hjertebank". Mange kan av og til kjenne et tilfeldig ekstraslag. De innebærer svært sjelden noe alvorlig problem og oppfattes som et normalfenomen.

Du har altså fått påvist hyppige ekstraslag da du var innlagt på sykehuset. Hvis du da hadde symptomene mens de registrerte hjerterytmen din, er diagnosen sikker. Det at du kjenner at hjertet plutselig dunker kraftigere er helt typisk for ekstraslag. Ekstraslag er vanlig i friske hjerter. Ekstraslag merkes som regel best når kroppen er i ro, og aller best når hjertet slår rolig. Men veldig ofte vil idrettsaktive kunne merke mange ekstraslag når kroppen fortsatt er full av adrenalin, som regel like etter trening eller konkurranse, men en kan godt også merke det under aktivitet. Jeg kan jo ikke si noe sikkert over Internett uten å ha sett deg, men jeg går ut i fra at du er en normal, frisk og ung person. Det i seg selv gjør det svært usannsynlig at du skulle ha noe hjertesykdom.

Dersom det du merker under trening kjennes likt ut som det du merker i hvile og du samtidig ikke har noen andre symptomer, har de høyst sannsynlig samme forklaring, og jeg synes du kan slå deg til ro med det uten nærmere undersøkelser. Hvis du derimot skulle oppleve anfall med hurtig puls, vedvarende uregelmessig puls, eller hvis du opplever tung pust, brystsmerter, svimmelhet, besvimelse eller nærbesvimelse i forbindelse med hjertebanken, bør du kontakte lege. Besvimer du som følge av et urolig hjerte, må lege tilkalles øyeblikkelig (ring 113)

Håper svaret kan være til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-