Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trenger jeg medisiner for mitt blodtrykk?

Spørsmål

Hallo, Jeg har stilt dere spørsmål tidligere vedr. blodtrykk, fikk litt lite konkret svar, hvilket jeg forsåvidt forstår fra nett-leger. Men, jeg ønsker denne gang litt mer ja/nei ! Ble anbefalt å sjekke blodtrykket ordentelig hos min lege. Min spanske lege satte meg på medisinering for 3 år siden, jeg hadde da i snitt 140/80. Ingen endring, sluttet med medisinene.

Litt økning i 2020, kuttet ut salt/krydder, minsket litt på alkoholen, samt spiser Kiwi-frukt, resulterte i nedgang. Snitt nå, 138/82.

Har egen måler, 2 stk. de er relativt samkjørte. Måler periodisk morgen/kveld flere ganger, tar snitt. Jeg er bosatt i Spania, 74 år, 168/67, trimmer regelmessig, spiller golf.

Er en "googler", finner info på nett. (uff, sier noen !) Er det rett at "godkjent" normen i Norge er 140/90 ? D.v.s. holder jeg meg under det trenger jeg ikke medsinering ?

Leser tabell at menn/70åra har et gjennomsnitt på 154/86, er det da for høyt ? Er det riktig at økning i undertrykk (Dia) er litt farligere enn økning i overtrykk (sys) ?

Mann 74
Svar

Hei !

Du har et blodtrykk som er gjennomsnittlig 138/82 mmHg.

Man deler gjerne blodtrykksverdier inn i ulike grader fra mild hypertensjon 140-159/90-99, moderat 160-179/90-99, alvorlig hypertensjon med blodtrykk systolisk mer enn 180 og diastolisk mer enn 110mmHg.

Ligger du under disse grensene ( 138/82 mmHg) har du ikke hypertensjon, eller så har du kun mild hypertensjon. Ved mild hypertensjon kan man kalkulere en risiko ut fra en kalkulator som kalles NORRISK 2. Du vil da kunne regne ut risiko for kardiovaskulær sykdom, ut fra de verdiene som finnes i denne kalkulatoren.

En mild hypertensjon skal først behandles med livsstilsintervensjon.

Alkohol bidrar sterkt til høyt blodtrykk, og kan med fordel ikke benyttes om man har høyt blodtrykk. Vin har for eksempel mest sannsynlig kun negative følger for hjertehelsen.

Du er 74 år og du har ikke hatt noen hjerte-kar sykdom. Om du ikke har risikofaktorer for utvikling hjerte-kar sykdommer så er det liten grunn til å behandle ditt blodtrykk.

Om du har en familiehistorie med flere unge som har hatt kardiovaskulær sykdom, og du selv har flere risikofaktorer, så ville jeg ha gjort en 24 timers registrering av blodtrykket ditt, og ut fra det avgjort om det var en indikasjon for behandling.