Svingende blodtrykk

Spørsmål

Bypass opr. 1988.Stent 1998. Svært stor variasjon blodtrykk.Siste året ofte hodepine målt bl.tr. lege Spania 217/91.Målt selv v/hodep. 185/87. Fastlege målt tilsv. Nå imidlertid ofte svimmel og målt 92/52. Merker økende svakhet i legger og lår.Smerter v/lange flyturer. Blodomløpet ?? En time turgåing tre ganger i uka.Fastlege har ingen "kur" å anbefale. 180 cm - 95 kg. Kraftig. Lever rimelig normalt, ingen røyk lite alkohol. Noe problem med søvn.

Relevante sykdommer/medisiner: CarduranCR 8mg.DiovanComp80/12.5mg Lisinopril Alpharma10mg,Albyl E 160MG,Lipitor10mg.

Mann, 67 år

Svar

Hei!

Det kan høres ut som om blodtrykksbehandlingen din bør reguleres noe. Jeg ser ut ifra medisinlisten din at du står på 3 forskjellige blodtrykksenkende tabletter (Carduran, Diovan, Lisinopril) og dette tyder jo på at blodtrykket ditt har vært vanskelig å regulere.
Hvis det er slik at du den senere tid stadig føler deg svimmel og måler blodtrykket ned mot 90/50 så bør man nok vurdere om man skal redusere litt på blodtrykksbehandlingen. Trykk på 90/50 er noe lavt og vil kunne gi symptomer som svimmelhet, brystsmerter, slapphet og av og til besvimelse hos enkelte.

Siden blodtrykket ditt varier såpass mye så ville jeg snakket med fastlegen min om skal henvise deg til det man kaller for 24-timers blodtrykksmåling. Dette utføres ved de fleste sykehus i Norge og også ved mange private klinikker og sykehus. Denne undersøkelsen medfører at man går med et apparat på kroppen som automatisk måler blodtrykket med jevne mellomrom i løpet av et døgn. På denne måten kan man se når og i hvilke situasjoner blodtrykket blir for høyt eller for lavt. Man vil også bli vurdert av kardiolog, dette er leger som er spesialister på hjerte og karsystemet vårt, og han/hun vil kunne gi deg ytterligere råd angående blodtrykksbehandlingen din.

Hvilke medisiner du eventuelt bør redusere på er vanskelig for meg å si noe om, da burde jeg vist hvor lenge du har brukt de forskjellige typene. Et forslag kan for eksempel være å redusere Carduran dosen til 4mg per dag. Nå er Carduran også et middel mot forstørret prostata, så hvis det er på grunn av dette du får det så må man tenke på noe annet.
Imidlertid vil jeg tro at en slik 24-timers blodtrykksmåling som jeg fortalte om over vil være det beste første steget for deg nå.

Håper dette har vært til hjelp!