Styrkeløft og aneurismer i hjernen

Spørsmål

Hei.
Jeg er en mann på 30 som har trent tung styrketrening regelmessig i godt over 10 år med mest fokus på få repetisjoner og maksløft de siste 6 årene. I de siste 6 månedene har jeg under tunge løft, og umiddelbart etterpå følt på et slags trykk i hodet og en følelse av dotter i ørene. Spesielt under markløft hvor jeg holder pusten for å holde på buktrykket. Er det en reell trussel at blodkar i hode kan sprekke under slike maksløft? Eventuelt at de fører til aneurismer som siden kan sprekke?

Jeg trener også kampsport, og gikk i bakken av spark mot haka for en måned siden. Etter dette har jeg i større grad kjent symptomene jeg nevner over, i tillegg til mer diffuse smerter i bakhode/nakke. Legen tok en lett nevrologisk undersøkelse på kontoret etter jeg ble knocket og den virket ok. Siden jeg driver mye med kampsport og får flere smeller i hodet enn gjennomsnittsbefolkningen hadde det vært betryggende å vite at man ikke har aneurismer. Jeg tør ikke å ta meg skikkelig ut på treningene lenger på grunn av dette. Blodtrykket ble forøverig målt både før og etter knebøy hos legen før kampen for en måned siden og det var helt ok

Jeg lurer på om det er mulig å sjekke hodet for aneurismer og i såfall hvor man henvender seg. Er det eventuelt mulig å gjøre dette privat? Har ikke henvendt meg til fastlegen om dette, siden han har en tendens til å avfeie eller avvente videre henvisninger.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
du er en mann på 30 som har trent tung styrketrening regelmessig i godt over 10 år med mest fokus på få repetisjoner og maksløft de siste 6 årene. I de siste 6 månedene har du under tunge løft, og umiddelbart etterpå følt på et slags trykk i hodet og en følelse av dotter i ørene. Spesielt under markløft hvor du holder pusten for å holde på buktrykket. Du spør om det er en reell trussel at blodkar i hode kan sprekke under slike maksløft og om blodtrykksøkningen eventuelt kan føre til aneurismer som siden kan sprekke. Du har målt et normalt blodtrykk både før og etter knebøy hos din lege.

Om du ikke har en medfødt svakhet i blodårene dine som gjør at du utvikler utposninger (aneurismer) i pulsårene dine, så er det svært lite sannsynlig at du skal få en hjerneblødning ved markløft eller knebøy på grunn av at en pulsåre eller utposning skal sprekke. Det som gjør at du får dotter i ørene er at muskulaturen til øretrompeten, som utligner trykket i mellomøret og svelget ditt har feste i svelget ditt. Dette gjør at du lukker øretrompeten og dermed ikke utligner trykket i mellomøret, og dermed får du "dotter" i ørene. Dette skyldes altså ikke blodtrykksøkningen. Du har et normalt blodtrykk, og dermed ingen risikofaktor for at du skal få et ekstremt høyt blodtrykk ved tunge belastninger. Jeg ville ikke ha vært redd for å presse meg på trening, om du er hjerte-kar frisk for øvrig.

I obduksjonsmaterialer har man funnet små utposninger på pulsårene i opptil to prosent av befolkningen. Sannsynligheten for at disse skal blø er under en prosent årlig.

Du lurer på om det er mulig å sjekke hodet for aneurismer og i såfall hvor du skal henvende deg. Siden du er frisk og ikke har risikofaktorer for utvikling av slike aneurismer, så er det ikke sannsynlig at du får en utredning av dette i regi av det offentlige. Privat kan man gjøre en CT-angiografi av blodårene i hjernen. Man sprøyter da kontrast inn blodårene dine og fremstiller blodårene dine. Det som eventuelt skulle være en grunn for å gjøre en slik undersøkelse hos deg, er du utvikler en form for angst som gjør at du hindres i din livsutfoldelse. Medisinsk sett er det ikke grunnlag for å utrede deg for dette.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-