Styre blodtrykket selv?

Spørsmål

Spør på vegne av min mann (det er ham som har høyt blodtrykk og bruker cozaar)
Etter en periode med forhøyet stress både på jobb og fritid, følte han seg litt nummen, vondt i hodet, uvel. Et blodkar gikk i øyet. Gikk til lege, blodtrykk 180/110. Fikk cozaar (1tabl. pr dag (50mg, tror jeg)).
Brukt dette et par uker, vært til legen 2 ganger etterpå. Blodprøver etc. viser at det ikke er noen fysisk grunn til det høye BT. Trykket nå OK (140-160/80-90). Legen sier at han kan prøve å slutte med pillene og måle trykket selv (har kjøpt måleapparat selv), og styre pilleinntaket selv. Ingen ny time avtalt (og heller ingen info om kosthold, røyking, mosjon etc. men dette vet vi jo selv,- men likevel...) Synes dette virker litt sløvt. (Blodkaret kunne vel like godt ha gått i hjernen som øyet?)

Spørsmålene er vel egentlig:
1) Hvordan virker Cozaar egentlig: Hvis en med normalt blodtrykk tok medisinen, ville det normale blodtrykket gå ned til meget lavt? I så fall burde han vel vente med å slutte med medisin til BT var skikkelig lavt (og ikke bare OK lavt)?

2) Og hvor raskt virker denne medisinen / slutter å virke? Hvis man slutter å ta den, hvor lenge skal man vente før man kan være sikker på å måle et blodtrykk som ikke er påvirket av medisinen?

Sykdommer: Høyt blodtrykk
Medisiner: Cozaar

Mann, 54 år

Svar

Hei!

Jeg er enig med deg i at dere har fått mangelfull informasjon. Når man først oppstarter blodtrykksbehandling bør det kontrolleres jevnlig, og jeg er uenig i at man skal slutte med medisinene med en gang blodtrykket kommer ned på normalt nivå. Når han hadde såpass høyt trykk i utgangspunktet bør han stå en periode på medisiner for å stabilisere trykket før man eventuelt slutter, 2 ukers observasjon er for kort tid.

Det høres ut som om dere er ressurssterke personer, så det er kanskje derfor legen har overlatt til dere å styre alt dette samt latt være å gi dere grunninformasjon om høyt blodtrykk.

Et blodkar på øyet går nok lettere enn et i hodet, så det er ikke helt sammenliknbart, men det er riktig at forhøyet blodtrykk har en del potensielle alvorlige komplikasjoner.

Det er ikke nødvendig å senke blodtrykket til under normaslen før en stopper med medisin, men man skal være sikker på at trykket er stabilt innen normalområdet. En person med normalt blodtrykk vil synke i trykk hvis han tar Cozaar. En person med forhøyet blodtrykk vil kunne ha normalt trykk nettopp fordi han bruker Cozaar. Maksimal blodtrykkssenkende effekt av Cozaar oppnås først etter ca 6 uker, og derfor er det også rart å slutte etter 2 uker.

Cozaar er ute av kroppen allerede etter et par døgn.

Nå er det nok mest praktisk at han måler trykket sitt hjemme fremover, og så tar dere heller ny kontakt med legen hvis trykket krabber oppover igjen.

Forøvrig kan dere lese om høyt blodtrykk på våre sider!

Lykke til!