Rødkløver og blodtrykksmedisin

Spørsmål

Hei jeg er en dame i 50 årene som har høyt blodtrykk som jeg tar medisin for (Atacand 8 mg). Er det greit å kombinere denne medisinen med helsekost medisin konsentrert rødløverekstrakt kapsler? https://d9r60s2rzxqmb.cloudfront.net/wa-data/public/shop/products/39/14/211439/images/5486/5486.220@2x.jpg

Kvinne 51
Svar

Hei !

Du er en dame i 50-årene som har høyt blodtrykk og bruker Atacand 8mg daglig. Du spør om et er greit å kombinere Atacand med kosttilskuddet rødkløverekstrakt. Rødkløverekstrakt blir benyttet blant annet til å behandle plager i forbindelse med Klimakteriet. Problemet med kosttilskudd er at det foreligger få eller ingen store multisenter studier som verken kan avvise eller påvise sammenhenger mellom produktet og den effekten som det hevdes at det har. Spesifikt så er det slik at det ikke foreligger noen studier om samvirkningen mellom blodtrykksmedisin og da spesielt gruppen angiotensin II hemmere, som Atacand tilhører. Jeg kan derfor ikke svare deg på dette spørsmålet ut fra bevisbasert kunnskap (Evidence Based Medicine). Generelt sett er det slik at man skal være føre var i forbindelse med bruk av legemidler og kosttilskudd. Det at man ikke har påvist en sammenheng eller en fare ved at man kombinerer et legemiddel og et kosttilskudd, behøver ikke å bety at en slik sammenheng ikke finnes. Det er bare slik at man ikke har designet studier for å påvise slike effekter. Likeledes er bruk av kosttilskudd svært utbredt, og dermed er det heller ikke sikkert at interaksjoner mellom disse blir fanget opp og meldt inn som uønskede interaksjoner. Ut fra "føre var" prinsippet bør man derfor vurdere nytten av det kosttilskuddet. Dersom man ikke har dokumenterte effekter av kosttilskudd i store såkalte dobbelt blinde multicenter undersøkelser, så bør man vurdere om man skal ta kosttilskudd, når man samtidig blir behandlet for påvist sykdom med legemidler med dokumentert effekt.