Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Puls og blodtrykk - er det farlig?

Spørsmål

Hei.

Jeg var hos legen i dag som målte mitt blodtrykk. Undertrykket (hvilepuls)var altfor høyt, som en 70 åring sa legen. Jeg såg selv på kurven han hadde og jeg låg på det høyeste nivå. Han ville ikke gjøre noe nå, men jeg skal ta ny blodtrykk test om 14 dager. Ikke tok han blodprøver heller. Jeg ble litt engstelig, er det farlig? Jeg bruker snus som vi ble enige om at jeg skal prøve å kutte ut. Min mormor hadde også høy puls samt flere i slekten. Jeg er ca. 1,66 cm høy og veier 78 kg.
Ikke spiser jeg mye salt heller. Jeg drikker noni juice (ren juice av frukt som vokser på Tahiti) den skal få ned blodtrykk har jeg fått fortalt...

Sykdommer: Allergi

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!

Først må jeg avklare en ting: Du nevner undertrykket og skriver hvilepuls i parantes. Disse to målingene er ikke det samme. Jeg skal prøve å forklare dette.

Når legen måler blodtrykket ditt finner han ut hvilket trykk som er det høyeste (når hjertet trekker seg sammen) og hvilket som er det laveste (når hjertet slapper av). Dette kalles henholdsvis overtrykk og undertrykk.

Pulsen er hvor fort hjertet banker. Blodtrykk og puls henger sammen fordi de begge har med hjertet å gjøre, men man kan godt ha høy puls og lavt blodtrykk og omvendt, eller begge deler høyt og begge deler lavt.

Det er som regel undertrykket som er viktigst å måle. Overtrykket er svært følsomt for stress og hvis du var litt nervøs hos legen kunne godt overtrykket bli høyere enn hva det er normalt hjemme i stua. Pulsen går også litt fortere i slike situasjoner.

Derfor vil legen måle trykket flere ganger for å se om det var en tilfeldig høy verdi eller om det ligger slikt stabilt.

Salt spiller ikke så stor rolle for blodtrykket som man trodde tidligere. Viktigere er nok arven du har fått fra dine forfedre, som regel finner man ikke noen spesiell årsak til blodtrykket, men ofte har mange i familien hatt problemer med dette.

Blodtrykket er ikke farlig på kort sikt, så du behøver ikke å engste deg. Imidlertid er det ikke gunstig for hjertet og blodårer at trykket er høyt over lengre tid. Dette kan føre til at systemet blir skrøpeligere med årene, og et ubehandlet høyt blodtrykk over lang tid øker faren for blant annet hjerneslag.

Legen din skal ta blodprøver av deg hvis han finner at blodtrykket stabilt ligger litt for høyt.

Medisiner er en vanlig måte å senke blodtrykket med, men like viktig kan være å gå litt ned i vekt og komme i gang med fysisk aktivitet.

P

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-