Prostataførstørrelse og høyt blodtrykk

Spørsmål

Dilemma med Minirin i kombinasjon:
Jeg har hatt prostataproblemer siden 2009 og ble satt på Minrin av fastlegen. Dette er jeg fremdeles avhengig av, det reduserer nattbesøk fra 6-7 til 2-3. Skulle gjerne tatt dem om dagen under bilkjøring. I 2015 ble det konstatert svært forstørret Prostata etter blødning, og foreskrevet Finasterid etter spesialistundersøkelse. Siden 2012-13 har jeg hatt stigende blodtrykk (delvis internt stressrelatert) og går nå på kombinasjon av Metoprorol og Candesartan foreskrevet av fastlegen.
Dette bare til informasjon-
Spørsmål jeg stiller er imidlertid følgende:
Siden en ofte nevnt bivirkning av Minirin er forhøyet blodtrykk, synes jeg det er på tide å få en total gjennomgang av mine symptomer og medisinbruk av en spesialist. Jeg ønsker ikke å rette indirekte kritikk mot en hyggelig og ansett fastlege for evt manglende vurderinger ved å be om henvisning.
Hvordan omgå problemet?
En annen årsak til spørsmålet: jeg har en venninne på 93 som ble foreskrevet alt for mange medikamenter i noen år-med forverring av helsetilstand. Gjennom bekjentskap fikk hun spesialisttilgang:
-Konklusjon: drastiske reduksjoner og endringer av sammensetning av medikamentene
-Resultat: fysisk og psykisk aktiv siste 5 år

-arbeidsaktiv pensjonist og markavandrer

Svar

Hei !
Beklager seint svar. Du spør om kombinasjonen mellom Minirin og forhøyet blodtrykk. Du fikk påvist en svært forstørret prostata etter blødning. Etter dette fikk du foreskrevet Finasterid av spesialist. Du har en frekvens av nattbesøk på 2-3 ganger. I tillegg har du et stigende blodtrykk, og bruker Metoprolol og Candesertan.
Ut fra det du skriver vil jeg foreslå at du utredes for en eventuell prostata operasjon. Du er på toalettet to til tre ganger hver natt. Dette gjør at din dype søvn blir svært påvirket, og får et stress hver natt, når du i utgangspunktet skulle hvile. En måte å se om ditt høye blodtrykk påvirkes av minirin ville være å forsøke å ta medikamentet bort, men det ville lede til at du ikke fikk sove på grunn vannlatingsbesvær om natten.

Dersom du opererte din prostataforstørrelse, så ville du trolig få en bedre nattesøvn og du kunne slutte med Minirin.

Blodtrykksbehandling med kombinasjonen Metoprolol og Candesertan er en vanlig kombinasjon når man behandler høyt blodtrykk. Metorprolol nedsetter arbeidsevnen noe, slik at mange velger å forsøke Candesertan og et vanndrivende medikament, hydrochlorothiazide. Det finnes imidlertid også gode grunner til å foreskrive kombinasjonen med Metoprolol og en Angiotensin II hemmer (Candesertan). En av grunnene kan være at man en hjertelidelse i tillegg til høyt blodtrykk.