Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Neseplager og Atacand Plus (Angiotensin II blokker)

Spørsmål

Hei . Ved ett tidligere spørsmål av en dame her inne , så nevnte du at det kan være en sammenheng mellom neseplage rog Atacand plus ( 32 mg +12,5 mg ..) Jeg selv har gått på den medisinen i mange år , og alltid hatt plager med nesa og svelget mitt . Jeg kremter og harker opp slim flere ganger pr dag ( ikke farge på slim ). Ser jo også at den ikke er så bra sammen med Urinsyregikt og Diabetes (2 ) .. Diskuterte mulig bytte med fastlegen min om og gå over til Adalat 30 mg . Hvordan vil du si dette bytte er ? Jeg går også på andre medisiner som er . Isoptin 80 mg x2 .Metformin 500 mg x2.Levaxsin75mg .Allopur 100 mg x 2.Singulair 100 mg.Albyl e 75 mg . Plavix 75 mg. Exetimid 10 mg. og Rosuvastatin 5mg .Plus at jeg har Symbicort innhalasjon og Spiriva innhalasjon .Har Astma ,Emfysem og Kols ... Har forøvrig en del tette blodårer , sist fiksa 2 inntil hjertet i Juli 2020 ... Men det er som sagt det førstnevnte som er mest inntessant og også hvordan de andre medisner går sammen med Adalat ...Er veldig plagsomt det slimet i bakre svelg , føler det renner hele tiden ..og enten renner nesa eller så er ho tett .. Har Sjøgrenssyndrom og sliter også med tørre øyne og tørre slimhinner ..Prøvde ut Plaquenil men den fikk jeg reaksjon på , ( utslett ). ble en kur med Prednislon ... Håper på ett godt svar .. Mvh dame 67 år ..

Kvinne 67
Svar

Hei !

Du er plaget med nese og svelg. Du kremter og harker opp slim flere ganger om dagen. Du har astma og bruker legemidler for dette. Ditt spørsmål er om du skal bytte fra Atacand til Adalat 30 mg på grunn av mulig bivirkning av Atacand og gå over til Adalat 30mg.  Atacand kan gi økt forekomst av øvre luftveisinfeksjoner. Du beskriver dine symptomer som at du hoster og kremter opp slim. Jeg mener at det nok er din luftveislidelse som gjør at du får slimdannelse. Jeg tror ikke at dette er en bivirkning av Atacand. Atacand har en rekke positive virkninger. Atacand er en angiotensin II blokker, og virker via et system i nyrene Renin-Angiotensin systemet. Angiotensin er et stoff som gjør at arteriene trekker seg sammen, og kan dermed  gi høyt blodtrykk. Jeg er noe tvilsom til at du skal bytte fra en angiotensin II blokker (Atacand) til en kalsiumblokker(Adalat). Du benytter  en kalsiumblokker allerede (isoptin). Jeg forstår at du synes slimet bak i svelget er plagsomt, men er tvilende til at dette skyldes Atacand. Atacand har så mange fordeler i forhold til å avlaste hjertet ditt ved å redusere blodtrykket, at jeg vil anbefale deg ikke å bytte. Tett nese og slim kan jo også være uttrykk for at du har allergi eller hypersensibilitet. Noen kan ha hjelp av lokale steroider i nesen (f.eks. Avamys).