Medisinnedtrapping etter hjerteoperasjon

Spørsmål

Hjerteinfarkt sommeren 2013 natten før et løp som resulterte i en akutt stent og fire bypass senere på høsten. Har også cøliaki. I ettertid tror jeg flere episoder med ekstremt høyt blodtrykk,ble kjørt i ambulanse til sykehus,var forvarslet til hjerteinfarktet. Forhøyet blodtrykk oppsto i hvile ut på kvelden og normaliserte seg vanligvis når jeg aktiverte meg. Kvelden før en halvmaraton var blodtrykket forhøyet,men løpet gikk uten problemer på en god tid til meg å være,altså noen uker før hjerteinfarktet. Medisiner PR dato: Albyl E 75-1+0/Aprovel 150 1+1/Atorvastin 40-0+1/ Metoropol 25 1+0/Omnic 0.4 Har normalt blodtrykk. Hvilepuls under 50 og max puls ca 160. LDL kolesterol 1.8. Jogger 9km 2-3 ganger og 9km rask gange 3-4 ganger i uka. Deltar i mosjonsløp uten problemer bortsett fra muskelstivhet i låra oppunder rumpeskalken som reduserer farten. Nylig ultralyd undersøkelse vist full flow i alle årer,også til bena. Spørsmål: 1-Redusere fra 2 til 1 daglig Aprovel 150 og eventuelt øke igjen om forhøyet blodtrykk oppstår? 2-Gå ned fra 40 til 20 Atorvastin i.o.m. lavt LDL? 3-Kutte ut Metoropol 25 i.o.m. pulsen er under kontroll? Hilsen mann 75

Mann 75
Svar

Hei! Det er veldig hyggelig å høre at behandlingen har vært så vellykket og at du er i så god form som du er nå! Til dine spørsmål: Det er viktig at dette gjøres i samråd med din lege. Det krever tett oppfølging og kontroller. Det blir helt feil at jeg som en tredjeperson skal anbefale deg det. Allikevel kan det virke fornuftig og det er viktig at medisineringen tilpasses og endres ut fra behov. Er blodtrykket under kontroll nå, kan man forsøke det. Metoprolol skal man være veldig forsiktig med å redusere. Medisinen påvirker også hjertets oksigenforbruk og en liten dose slik du har, vil være fornuftig etter det du har gjennomgått. Reduksjon i Atorvastin kan også vurderes siden kolesterolverdiene er fine og kanskje kostholdsomlegging har bidratt til å normalisere det. Medisinen kan gi plagsom muskelsmerte som bivirkning. Allikevel er medisinen vist å være såkalt plakkstabiliserende og redusere betennelse i åreveggen. Det skal derfor gjøres av din fastlege som kjenner deg.