Lescol og Kandesartan

Spørsmål

Hei
Innsatt stent 12 år siden. Har deretter brukt Lescol Depot ,Albyl E 75mg og 3-4år også losec gr.reflux.
Fikk satt inn pacemaker gr. Hjertestans før jul. Fortsatte med ovenstående men fikk også atacand 4mg.gr.
Litt for høyt blodtrykk og at Atacand var kjent for å nærmest ikke å ha bivirkninger. Alternativet var Triatec
1,25mg. Imidlertid har jeg over tid hatt problemer med dette og legen foreslo å gå over til Simvastatin.
Jeg ba om først å prøve 20mg. etter opphold av Lescol Depot 80 mg.en uke.
Dette førte tll etter etpar dagers bruk til plutselige smerter midt i hjerteregionen-som et nett som strakk seg
til alle kanter og smerter rundt brystkassekanten. Selve brystet kjentes ut som om brennesle var plassert der.
Dette gav seg noe etter hvert selv om verkingen rundt brystkassen fortsatt kunne kjennes.
Det samme kom dagen etter ( 17 mai ) Jeg skulle da begynne på 40 mg.Simvastatin uken etter.
Jeg fortsatte imidlertid bare med 20 mg.etter avtale med legen og har ikke hatt andre problemer siden enn
vedvarende slapphet. Vet at jeg bør over på 40mg. Men tør ikke etter opplevelsene jeg hadde.Har også
søster hennes datter og en kusine med alvorlig leddgikt. Forstår at Simvastatin kan forårsake muskel-
problemer. Overgangen fra Lescol depot forårsaket ikke bare ovenstående men også dager med sterk svette og
generell sykdomsfølelse. Jeg tror karnskje det var dumt å bytte ut Lescol og heller byttet ut blodtrykkstablettene.
Vil jeg måtte regne med samme overgangsplager ved å bytte tilbake igjen og hvordan tar dette på kroppen ?
20mg.Simvastatin vil vel ikke være nok for å holde årene rene og der har Lescol gjort en god jobb i mange år.
Hva er best og mest skånsomt av disse medisinene og hvilke blodtrykksmedisiner passer Even.best til Lescol.
Jeg ber pent om at du med din lange erfaring kan gi meg noen gode og utfyllende svar. Dersom andre statiner
Er mer relevante for meg kan jo også det være aktuelt.
Vennlig hilsen dame 75 år

Svar

Hei !
Du har fått implantert en pacemaker og i tillegg blir du behandlet med Atacand 4mg og nå Simvastatin 20 mg. Du har tidligere vært behandlet med Lescol Depot. Du beskriver nå bivirkninger trolig fra Simvastatin. Du har også hatt smerter lokalisert til brystveggen, som har gått over av seg selv.Du har gjort to endringer i medisineringen, nemlig både overgang fra Lescol Depot til Simvastatin og innsetting av Atacand 4 mg mot høyt blodtrykk. Det finnes flere ulike blodtrykksmedisiner, og ut fra dosen du bruker, har du sikkert et høyst moderat økt blodtrykk. Dersom du opplever plager når du bruker Simvastatin, kan du vurdere eventuelt å bytte til annet kolesterolsenkende legemiddel som Crestor (Rosuvastatin) eller du kan vurdere å gå tilbake til Lescol Depot. Alle legemidler har bivirkninger, som du opplever nå. Du benyttet tidligere Lescol Depot, som jeg oppfatter ikke gav de samme bivirkningene for deg, som Simvastatin. Atacand 4 mg er en svært liten dose, og bruker å være vel tolerert. Jeg ville derfor ha beholdt Atacand. Du vet hva for bivirkninger du hadde med Lescol Depot, og dersom du synes disse likevel var akseptable i forhold til hvordan du har nå, så hadde jeg byttet tilbake tilbake fra Simvastatin til Lescol Depot. De smertene du har kjent i brystet ( brystkassen), kan ha mange forklaringer. Jeg regner med at siden du har fått implantert Pacemaker, så er du grundig fulgt opp av hjertespesialister. Du bør likevel nevne dette for dem eller din fastlege.