Leiden mutasjon og blodfortynnende medisin

Spørsmål

Hei.
Har nettop fått vite at jeg har noe som kalles for
Laiden-syndrom, noe som gjør at blodet lettere kan koagulere.
Legen sa jeg bør gå en tid på blodfortynnende, men for hvor lenge?
Bruker jevnt eplecidereddikk og hvitløk til å stabilisere kolestrol og triglyserid nivå, noe som har fungert bra for meg i flere år. Må jeg slutte med det om jeg går på f.eks. albyl-e?
Hvor viktig er det med regelmessig trim,mosjon i.f.h.t dette?
Ønsker meg mer generell informasjon om dette syndromet fra dere, eller tips om hvor jeg kan få tak i det.

Hilsen mannlig hjelpepleier på 41 år.Relevante sykdommer/medisiner: Har litt høyt blodtrykk, søvnproblemer og endel stressfaktorer som kompliserer det hele. Bruker imovane til og fra for å hente meg inn søvnmessig. Er bevvisst på et variert og riktig kosthold.

Mann, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Leiden mutasjon er en arvelig tilstand med noe økt risiko for blodpropp i venesystemet, oftest i dype vener i leggene (dyp venetrombose – DVT). Mutasjonen affiserer en faktor i koagulasjonssystemet (faktor 5). Pasienter med denne genetiske varianten er særlig utsatt for å få blodpropp i forbindelse med større skader, fødsler og ved operasjoner. Det er derfor viktig å si fra om at man har denne tilstanden ved sykehusinnleggelser, slik at det blir gitt ekstra blodfortynnende medisin i forbindelse med behandlingen.

Dersom en Leiden-pasient får blodpropp i venesystemet bør behandlingstiden med blodfortynnende medisin være lenger enn hos pasienter som ikke har Leiden mutasjonen (6 måneder i stedet for 3). Albyl-E er ikke virksomt når det gjelder å forebygge blodpropp i venesystemet, og kan derfor ikke anbefales i denne sammenhengen. Du kan fritt bruke eplecidereddikk og hvitløk uansett om du skulle bruke Albyl-E.

Mosjon er gunstig med henblikk på å forebygge blodpropp. Generelt gjelder det å unngå dehydrering (uttørring), særlig i forbindelse med trening, varmeperioder, syden-opphold osv. Ved lange flyreiser kan det være gunstig å bruke kompresjonsstrømpe og gjerne en sprøyte med blodfortynnende medisin (se nedenfor). Det er ikke enighet om at pasienter med Leiden mutasjon som ikke har gjennomgått blodpropp bør stå på blodfortynnende medisin. Effektiv blodfortynnende medisin mot blodpropp i venesystemet er Marevan tabletter eller sprøyter med såkalt lavmolekylært heparin (Fragmin eller Klexane).

Her er noen engelskspråklige nettsider med mye detaljert informasjon:
http://www.genetests.org/query?dz=factor-v-leiden
http://ghr.nlm.nih.gov/condition=factorvleidenthrombophilia
Legger også ved en lenke med mer informasjon her på lommelegen.
Håper at dette var til nytte.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-