Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kortpustenhet og svimmelhet

Spørsmål

Er en 36 år gammel mann som har fått påvist høyt blodtrykk og høyt kolesterol(behandles med simvastin sandoz 20mg). Har nær familie med høyt blodtrykk. Jeg er 175 høy og 94kg. Og kosthold/mosjon har vært elendig de siste to år av diverse grunner. Har i tillegg kontorjobb. Jeg har også brukt Nexium mot spiserørsbrokk i over 10 år. Har siden april i år vært plaget av en slags svimmelhet. Det oppleves som om når man blåser opp mange ballonger og blir "lett i hodet", eller reiser seg for fort. Er bare 1 sekund for så å forsvinne igjen. Flere ganger om dagen og gjerne om jeg snur på hodet fort eller det kommer en høy lyd som gjør at jeg vender synet i en gitt retning. Fastlegen mener dette kommer av høyt blodtrykk, men det har ikke gitt seg etter 3 uker på cozaar(50mg). Er verre når jeg er sliten/kommer hjem fra jobb. Har den siste tiden også opplevd perioder(5-10 min) med "kortpusthet", som om jeg ikke får nok luft. Av og til også når jeg snakker lenge. Kjennes ut som jeg må ta skikkelig i for å få inn nok luft(press på brystet). Har tidligere hatt problemer med panikkangst(4-5 år siden). Er i jobb og det går fint. Har begynt å trene, men blir "bekymret" når jeg blir sliten og da blir jeg kortpustet igjen. Hoster mye etter trening, som om jeg har ekstremt dårlig kondisjon. Vil ikke stille min egen diagnose her, men av tidligere erfaring med panikkangst hjelper det å få en mening fra lege. Så spørsmålet mitt er om du mener "kortpusthet" og denne svimmelheten kommer fra høyt blodtrykk eller kan det være noe annet? Eller er det bare panikkangst? jeg kjenner meg generelt sliten og våkner hver natt etter ca 4-5 timer søvn, gjerne med en slags angst følelse, hyperventilering og hjertebank. dette går over i løpet av 10 minutter før jeg sover til jeg skal på jobb.

Svar

Hei !
Du er en 36-årig mann som har fått påvist høyt blodtrykk og høyt kolesterol, som blir behandlet med Simvastatin. Du er 175 cm høy og veier 94 kg. Du har av ulike grunner hatt et dårlig kosthold og lite mosjon de to siste årene. Du føler svimmelhet og er kortpustet. Spørsmålet ditt er om denne svimmelheten opp kortpustenheten din kommer av høyt blodtrykk. Du har en BMI på 31. Du er dermed en vekt som er skadelig for din helse. Når jeg leser hele ditt spørsmål, så er mitt svar til deg at jeg tror ikke symptomene dine kommer av høyt blodtrykk. Jeg tror heller ikke at det er panikkangst. Høyt blodtrykk er i utgangspunktet farlig fordi det bidrar til komplikasjoner på lengre sikt, om det ikke er slik at du har et betydelig høyt blodtrykk. Det som er ditt problem er din livsstil. Som du selv sier , så er det mange årsaker til at man har en slik livsstil og det er ikke alltid like enkelt å endre denne. Det er derimot svært viktig at du gjør det. Det er viktig at du begynner å se på hvor mye du sover. Søvn under 7 timer sammenhengende om natten kan være skadelig over lengre tid. Du har en høy BMI, som igjen kan gjøre at du snorker. Snorking og pustestans (apne) om natten kan gi deg høyt blodtrykk. Søvnkvalitet henger sammen med vekt. Mitt råd til deg er derfor at du må gå ned i vekt. Dette er livsviktig for deg. En vektnedgang ned til 75 Kg vil gi deg overskudd og mest sannsynlig en blodtrykksnedgang. Jeg ser at du også bruker kolesterolsenkende legemiddel (Simvastatin). Vektnedgang og kostholdsendring vil gjøre at kolesterolet ditt vil synke. Så er det slik at fysisk aktivitet og spesielt løping helst 30 minutter, med intervall trening, som gjør at du får en pulsøkning til minst opp til 160 slag i minuttet , vil gi deg en betydelig helsegevinst. Du bør løpe minst 3-4 ganger i uken. Løpingen vil gjøre at du stimulerer hjernen din og de systemene som gir deg glede, bedre hukommelse og at du føler deg roligere. Dette har blitt dokumentert gjennom flere studier. Og det gjelder å holde ut flere uker.
Kostholdet ditt bør bestå av mest mulig grønt og fiber, mindre rødt kjøtt og husk at drikke inneholder kalorier. Alkohol herunder vin er ikke godt for deg, dersom du skal legge om en livsstil. Alkohol gjør at du slapper av i øyeblikket men ødelegger søvnen din som gjør at du skiller ut et stoff som gjør at du legger på deg. Alkohol øker også blodtrykket ditt.
Det finnes pulsklokker og også en klokke der man kan såkalt PAI. PAI er et mål på aktivitet, og man bør ha en PAI på over 100. Klokken heter MIO. Det er ikke nok å gå noen tusen skritt, det er også viktig hvordan man går dem og at man får pulsstigning.
Når det gjelder søvn, så kan man kjøpe en remse som heter "Beddit". Den legger man i sengen og den monitorerer søvnkvalitet. Den gir mange opplysninger, som er morsomme og motiverende å følge med på.
Velg en treningsform som du liker . Husk den treningen som er god for deg, er den som blir av!
Jeg tror at de symptomene du har er mer sammensatt enn at man kan si at noe kommer fra høyt blodtrykk eller noe annet. Du må gjøre en livsstilsendring, for å få et bedre liv.