Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kombinasjon av blodtrykksmedisin og kolesterolsenkende medisin

Spørsmål

Hei. Har et spørsmål angående medisiner og bruk av flere i sammen. Eg tar Atorvastatin 40mg for kolestrol og har fått Amlodipin 10mg for blodtrykk.Når eg les vedlegget med info for Atorvastatin gjer dei oppmerksom på at det er visse farer for bivirkninger når Amlodipin er brukt samtidig. Mitt inntrykk ved spørsmål som eg stilte på eit apotek, var at det er nokså vanlig kombinasjon. Eg er usikker og vil gjerne ha råd. På forhånd takk.

Mann
Svar

Hei, 

 

Det stemmer at kombinasjonen av Atorvastatin og Amlodipin ofte er brukt. Atorvastatin er en kolesterolsenkende medisin (et såkalt statin) og Amlodipin er en blodtrykkssenkende medisin (kalsiumantagonist).


Ifølge litteraturen kan samtidig bruk av enkelte statiner (Simvastatin) og Amlodipin medføre økt nivå av simvastatin og simvastatinsyre, og dermed økt risiko for skadelig muskelnedbrytning. Risikoen for dette øker trolig også hvis pasienten har andre risikofaktorer - herunder høy alder, ukontrollert lavt stoffskifte, alvorlig infeksjon, redusert lever- eller nyefunksjon, tidligere historikk på muskelpåvirkning av statin eller familiær historikk på muskelsykdom. Atorvastatin, som du bruker, har derimot et betydelig mindre interaksjonspotensial med Amlodipin enn det Simvastatin har. I utlandet finnes det t.o.m et kombinasjonspreparat (tilgjengelig med styrke opp til 80 mg Atorvastatin + 10 mg Amlodipin) som angis å være godt tolerert. Dersom en pasient som behandles med Amlodipin har behov for å behandles med høye doser statin, er Atorvastatin anbefalt. Dosen du tar på 40 mg er dessuten ikke høydose. 


Vi kan konkludere med at dersom du ikke har de ovennevnte risikofaktorer for muskelsykdom, og du har tolerert kombinasjonen av preparatene godt frem til nå, så er det trygt å fortsette med dette videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-