Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kolesterolmedisin eller ikke?

Spørsmål

Hei, jeg har hatt litt høyt kolesterol (ca. 8) Ble satt på Simvastatin. Fikk noen forferdelige bivirkninger. Vondt - og direkte kramper i musklene, fjern "i hodet", hevelse i ansiktet, åndedrettsbesvær (trodde det var alvorlig astma)..og trangt spiserør. Kole. gikk ned til 5,4. Har fått ny medisin - Lipitor - men TØR ikke ta den, da jeg har sjekket bivirkningslista (dette vet ikke legen om). Prøver nå en periode å leve bare på "kolesterolsenkende" mat for å se hva som skjer. Skal måles igjen om en måned. Jeg er livredd "statin"-medisiner etter dette, så jeg er i villrede nå...jeg tenker jo på at hjertet også er en muskel. Legen påstår at jeg har genetisk høyt kolesterol og at dette er farlig. Min familie har aldri vært sjekket, så jeg aner ikke hvor han har dette fra.
Jeg trimmer mye, spiser sunt, har aldri røkt...drikker lite ..har "perfekt" blodsukker og har aldri hatt annet blodtrykk enn 80/120..og har aldri følt noe ubehag i hjertesammenheng... Sitter med en følelse av at legen lager problemer - og jeg er veldig redd for å ta disse medisinene. Hva skal jeg gjøre? Hvis ikke kolesterolet reduseres etter 1-2 mndr med "kolesterolsenkende" kosthold..hva da? Lever jeg - slik han fremstiller det - farlig?
Finnes det noe alternativ?
Det er veldig lite hjerte"trøbbel" i min familie..

Svar

Hei.

For det første bør du ha en åpen dialog med din fastlege om disse tingene. Det å "late som" du følger legens anvisninger og ikke ha en åpen dialog om fordeler og ulemper med medisinering osv, er helt meningsløst. Din lege har ikke noen "prestisje" eller personlig ønske om at du skal bruke medisiner!

Det blir "liksom"-medisin og "liksom"-legebesøk, slik det nå er.

Jeg synes at du skal ta med det en utskrift av ditt spørsmål og mitt svar her til din fastlege ved neste legetime, og bruke det som utgangspunkt for en åpen og fruktbar dialog om dette.
Det er et veldig godt råd som du skal følge. Din lege vil åpenbart være enig i det.

Så til din kolesterolsituasjon og spørsmål:

For det første så får man vanligvis høyt kolesterol av å ha for lavt stoffskifte. Det er velkjent.
Det første du derfor bør gjøre er å sørge for at stoffskiftet raskest mulig blir normalisert, og så se i hvilken grad kolesterolet synker da, og hvor det ender henne. Dette kombinert med kostholdstiltak kan godt tenkes å senke kolesterolet en del, men hvor mye gjenstår å se.

Stoffskiftet ditt behandles med Levaxin, og du skal nå doseres slik at dine TSH-verdier ender mellom 1 og 2, helst ned mot 1. Først da er du korrekt dosert. Du skal sjekke doseringen og stoffskiftet ditt minimum 8 uker etter at du har startet med Levaxin eller endret en dosering.
Hvis TSH da er høyere enn 2, er du underdosert, og må øke dosen. Og så ny blodprøvekontroll etter 8 uker. Slik fortsetter du inntil TSH har kommet ned mot 1 og du har fått normalt stoffskifte. Da skal du ta fastende kolesterolprøver og se hva du da har.

Dine kolesterolverdier da vil være grunnlaget for å gi deg best mulig anbefalinger om du bør bruke medisiner mot kolesterol eller ikke.

Hvorvidt en person skal bruke kolesterolsenkende medisiner gjøres på individuelt grunnlag, hvor man tar i betraktning alle pasientens eventuelle risikofaktorer for hjertekarsykdom, og ikke kun kolesterolverdiene alene.

En høy kolesterolverdi for en røykende, overvektig person med diabetes og mye hjertesykdom i familien, er noe fullstendig annet og mye mer bekymringsfullt enn samme verdi for en slank, ikke-røykende person uten diabetes og hjertesykdom i familien.
Der finnes kalkulatorer på nettet hvor du og legen din i sammen kan se på hvor stor statistisk økt risiko du har med høyt kolesterol, og hvor mye du "vinner" i redusert risiko på å senke kolesterolverdiene dine. Ofte er det ikke spesielt mye, når man ikke har noen som helst andre risikofaktorer i tillegg, mens gevinsten er stor dersom man er i risikosonen.

Her er en slik kalkulator som du selv absolutt bør prøve, for å danne deg et bilde av hva du eventuelt vinner på å senke kolesterolet ditt:

http://nhi.no/forside/skjema-og-kalkulatorer/kalkulatorer/5-ars-risiko-for-kardiovaskuler-dod-gammel-versjon-5611.html

Det du bør teste her, er å først legge inn tallene for dine nåværende kolesterolverdier, og se hva slags risiko du har.
Og så kan du legge inn en lavere kolesterolverdi, f.eks. 4,5, som du kan ende med dersom du settes på medisiner, og se hvor mye det faktisk reduserer din statistiske risiko for hjerte-karsykdom. Som slank ikke-røyker vil du nok se at det neppe er spesielt mye.

Og så må man ta i betraktning hvor stor andel av kolesterolet ditt som utgjøres av det gode kolesterolet HDL. Dersom HDL utgjør mer enn 25% av totalkolesterolet ditt har du en såkalt "god profil" som beskytter mot hjertesykdom. Hvis det er tilfelle, er det et argument som reduserer viktigheten av kolesterolsenkende medisin.

Du har nå hatt bivirkninger av Simvastatin, og da var det selvfølgelig riktig av deg å slutte med denne.
Det er på ingen måte sikkert at du derfor vil få bivirkninger av Lipitor, men det finner du kun ut ved å forsøke den.
Dersom det nå er slik at du er skeptisk til det, så står du selvfølgelig aldeles fritt til å velge å se an denne situasjonen videre, og se om du får ned kolesterol med kost og regulering av stoffskiftet. Det at en lege skriver ut en medisin er kun en anbefaling og ingenting annet, og man er jo på ingen måte "nødt til" å følge en leges råd. Man kan ha sin egen mening og ta egne valg, men de bør taes på et så godt informert grunnlag som mulig, og det er derfor du nå gjør rett i å sette deg inn i dette i så stor grad som mulig.
Men velger du å utsette avgjørelsen om å ta Lipitor, så må du for all del fortelle legen din dette, slik at dere "spiller på lag" og du kan diskutere og følge opp situasjonen videre med legen din. Legen din vil selvfølgelig respektere at du har dine egne meninger her.

Og så er det en ting til vi ikke må glemme:
Der er prinsipielle sider ved det å la helt friske personer begynne å bruke farmasøytiske produkter med mulige bivirkninger, for muligens resten av livet.
Ønsker man som person å "bli pasient", som man faktisk blir ved å oppstarte en livslang medisinering?
Jeg har truffet mange ytterst oppegående og kloke mennesker som har fått påvist høyt kolesterol, så høyt at de etter alle anbefalinger og statistisk sett vil kunne hatt nytte av kolesterolsenkende medisiner, men som sier "jeg hører hva du sier doktor, men nå er det slik at jeg ønsker enkelt og greit ikke å bruke medisiner, og mer enn det er det ikke å si, og jeg velger heller en økt risiko for hjertesykdom enn å bruke medisiner".
Det er åpenbart at noe slikt er pasientens opplyste og suverene rettighet å ta stilling til en såpass stor del av livet som det å velge å bruke medisiner eller ikke, og det handler i bunn og grunn om personens autonomi.

Men skal man velge å ikke følge en leges råd om medisinsk behandling, f.eks. kolesterolsenkende medisiner, så skal det selvfølgelig gjøres på et så opplyst grunnlag som mulig. I en slik prosess så er det også en god ide å få en "second opinion" fra en annen lege, hvilket du gjør her, men som du vil på en mye bedre måte ved å bestille time hos en annen lege og få en konkret vurdering. Her på nettet gir vi kun generell helseinformasjon og ikke personlige medisineringsråd m.v.

Når det gjelder ikke-registrerte preparater som det du beskriver, så har man ikke oversikt over hvordan slike virker sammen med farmasøytiske preparater, så det kan jeg ikke gi deg noe sikkert svar på.

Jeg håper at du har fått litt innspill her som kan hjelpe deg å ta gode avgjørelser videre. Men hold nå for all del en åpen dialog med fastlegen din om disse tingene, noe annet blir svært uoversiktlig og vrient for både deg og legen, og du kan ikke bruke legen din som rådgiver her dersom du ikke har helt åpen kommunikasjon om dette, inklusiv dine motforestillinger om medisinbruk.

Lykke til med gode avgjørelser!
Jeg håper

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-