Kan jeg være hjertesyk?

Spørsmål

Jeg fikk for tre år siden diagnosen fibromyalgi etter mange år med smerter. Jeg er veldig plaget av brystsmerter, de er stikkende, varer ikke så lenge, men i tillegg er det ofte tungt å puste. Dette kan selvsagt komme av at jeg får angstanfall når brystsmertene er som verst. Jeg har også mye smerter i nakken og andre ledd, svimmelhet og kraftløshet. Når jeg er hos min lege har jeg inntrykk av at alle plager blir tillagt fibromyalgien. Men det jeg er redd for og som gir meg angst, er at det kan være noe med hjertet. Jeg har ikke høgt blodtrykk, 100/70, på kol. målinger sist gjort for et halvt år siden viste 3,5 på det dårlige og 1,5 på det gode, men jeg synes ofte pulsen min er høy opp mot 100. Jeg er slank, 170 cm og 55 kg, spiser variert kost med en god del bær, frukt og grønnsaker. Jeg er i vanlig god form, trener ikke regelmessig, men går en del og tar alltid trappen i stedet for heis. Jeg vet ikke om hjertesykdom i familien bortsett fra mormor som hadde angina, men hun ble 89 år.Er det grunn til denne angsten eller er det fibroen som gjør dette. Jeg er i full jobb. Prøver å klare meg uten smertestillende. Jeg bruker Thyroxin, 12 0,1 pr. uke. Jeg har tatt skjoldbruskkjertelen pga kreft for 19 år siden.

Kvinne, 46 år

Svar

Hei!

Ut fra det du forteller er det svært liten sannsynlighet for at du har/kan få hjertesykdom. Normalt blodtrykk, lavt kolesterol, ikke overvektig, god form, lite slektsbelastning og variert kosthold er jo selv oppskriften på å unngå hjertesykdom. Jeg husker en hjertelege jeg jobbet sammen med som sa at "stikkende smerter kommer aldri fra hjertet". Det er kanskje ingen regel uten unntak, men det er lite for ikke å si ingenting i det du forteller som skulle gi mistanke om hjertesykdom.

Det er mange andre mulige årsaker til smerter i brystet, og smerter i muskulaturen mellom ribbene er ikke så sjelden og muligens en forklaring hos deg. Disse kan fortone seg slik du beskriver - og du har sikkert rett når du sier at du blir engstelig når dette kommer og at det kan være medvirkende årsak til at du blir tungpustet.