Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst påvirke blodtrykk? Er blodtrykket for lavt nå?

Spørsmål

Da jeg fikk et kraftig angstanfall i 2012 hadde jeg da og i noen år høyt blodtrykk. Ofte på 160/90 med puls på 100/110. Det var ikke unormalt. Var alltid noe lavere hjemme, men ofte da rundt 130/80 puls 80. Målt på sykehus /legevakt eller fastlege så er det ofte høyere en hjemmmålinger.

Men likevel har det de siste par årene vært en nedgang i blodtrykk og puls samtidig som jeg ikke blir så redd lengre som følge av angsten som jeg gjorde i starten. Panikken har roet seg. Siste måling var jeg litt stresset og da var det 126/80 puls 59. Første gang jeg har sett puls på 59. Ble målt ikke lenge etter at jeg våknet. Har og hatt måling på 85/45 puls 60.

Legevakten la meg inn til observasjon på sykehus da de målte det lavt. Intet funn, men er et par år siden nå.

Mitt spørsmål er: Kan det egentlig være normalt at jeg har lavt blodtrykk, eller er det lavt? Kan det være fordi angsten har roet seg noe? Har mye angst og er meget dårlig, men har ikke den redselen/panikken så mye mer. Hvordan kan blodtrykket ligge så mye lavere nå? Puls på 60 hadde jeg sjeldent for 4 år siden og et par år etter.

Er ganske overvektig og inaktiv. Men har begynt å gjøre noe med det. Angsten er ikke borte, men som nevnt har den roet seg. Vært hos hjertespesialtist to ganger tidligere, men er en stund siden nå. Ble sendt dit pga mye hjertebank og pga angsten for hjertesykdom blant annet.

Svar

Hei.

Det du har observert med at blodtrykket er påvirkelig av psykologiske faktorer, som f.eks. angst, legemåling i forhold til hjemmemåling osv, er aldeles korrekt og velkjent.

Siste målingen din må være den mest interessante her, og den er jo perfekt på 130/80 og puls 59. Bedre får du det ikke.
Såvidt jeg forstår har du ved en-1-anledning hatt et svært lavt blodtrykk på 85/45. Du ble da innlagt på sykehus for dette, og de fant ingen årsak eller noen tegn til bakenforliggende sykdom. Når de ikke klarte å finne noen årsak selv mens du var på sykehuset, blir det enda vanskeligere, dvs umulig for meg å si noe om årsaker til dette nå i ettertid, dessverre. Men det er jo et par år siden, forteller du, og nå har du perfekt trykk, og det er det eneste som egentlig teller nå. Det andre er historie, og du behøver ikke å være opptatt av dette nå. Det er trykket ditt nå som betyr noe.

Spørsmålet ditt er om du egentlig har lavt blodtrykk. Det har du ikke. Du har et perfekt blodtrykk, verken mer eller mindre.

Du spør om det kan være trykket ditt er bedre nå fordi angsten har roet seg. Det er meget mulig.

Håper at det var greie svar på spørsmålene dine. Det er viktig å være klar over at det er veldig vanlig at man i ettertid ikke kan komme opp med forklaringer på ting som skjedde med helsen, blodtrykk osv., og at en derfor som hovedregel skal tenke "her og nå", dvs fokusere på at nå er blodtrykket ditt perfekt, og bedre enn det blir det jo ikke. Ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-