Høyt blodtrykk

Spørsmål

Sykemeldt siden 12.12.2003. Har som leder vært "ute i hardt vær". Symptomer på utbrenthet. Høyt blodtrykk er nå konstatert. Jeg er ca 12 kg overvektig men ellers i alminnelig god fysisk form. Buk og sideflesk er problemet, og lurer på om det kan skyldes insulinresistens? Har trimmet / trenet fast med fjellturer og skigåing siden 1995 (2-3 turer pr. uke) og har et bevisst kosthold med mye fisk og langsomme karbohydrater- GI. Tar tran og multivitamintabeletter, og svært måteholden med alkohol, men har fortsatt problemer med vekta!

Min fastlege foreslår bruk av blodtrykksmedisiner, men skal undersøke meg nærmere. Jeg ønsker å utelukke andre årsaker, dvs feilfunksjoner i kroppen som årsak til høyt blodtrykk før jeg sier ja til medisiner med de bivirkninger de kan føre med seg. Jeg har lest alle de artiklene som dere har lagt ut på hjemmesiden om høyt blodtykk ved Ann Katrin Reichlet og Dr. Barexsteins svar til en annen 52 åring med samme problemer. Ut fra disse artikler ser jeg at det er en rekke undersøkelser som kan / bør gjøres dersom en vil ta dette grundig og alvorlig. Som eksempeler tenker jeg på urinprøve (hormoner fra binyrene), C-peptid og fastende insulin. Jeg har tatt blodprøver og bad om utskrift fra disse, men må innrømme at jeg ikke har grunnlag for å tolke resultatene og se om denne dekker alle behov for relevante verdier i forhold til mitt problem. Jeg fikk beskjed om at alle prøvene var fine?

Prøvene er slik:
B-leukoc (10... # 4,3
B-trombo (10... # 232
Glucose 5,1
HB 14,4
S-alat (u/l) #25
S-albumi (g/l) #44
S-alkfos (u/l) #54
S-FT4 (PMOL/L) #13,7
S-ggt (U/L) #20
S-HDL-KO (MM.. #1,2
S-Kalium (MM.. #4,0
S-Kalsium(MM.. #2,45
S-Kolost (MM.. #5,6
S-Kreati (UM.. #92
S-Natriu (MM.. #145
SR () 2
S-TSH (MU/L) #1,99
S-Urea (MMOL/L) #6,2

I tillegg til spørsmål stilt underveis i fremstillingen vil jeg gjerne ha deres kommentar til prøveverdiene, hvilke prøver som mangler, og om jeg selv overfor min fastlege (som jeg har et godt forhold til) kan be om flere undersøkelser dersom disse ikke blir foreslått av henne? Jeg har neste legetime tidlig mandag morgen og må av den grunn ha et svar denne uken om jeg skal ha noen nytte av det.

Relevante sykdommer/medisiner: Høyt blodtrykk 160 / 100.

Mann, 52 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for interessant spørsmål !

Jeg ser at du leste mitt svar til en annen 52-åring om mye av det samme, så derfor gjentar jeg ikke alt dette, men legger ved en link til dette svaret, for andre som måtte være interesserte.

Jeg vil kommentere og besvare spørsmålet ditt fra begynnelsen av:

Du sier at du er 12 kg overvektig og at det sitter på og rundt magen.
Dette med at din overvekt er samlet rundt midjen, er et sterkt holdepunkt for at du kan ha insulinresistens, det er faktisk særdeles mer sannsynlig at du har det enn at du ikke har det, statistisk.

Dette fordi høye insulinnivåer slik man har ved insulinresistens, fører til økt fettlagring spesielt rundt midjen.

Du bør måle det som kalles midje/ hofte-ratio, dvs midjemål delt på hoftemål. Hvis dette er høyere enn 0,9, så har man økt sjanse for hjertekarsykdommer, og det er også økt sannsynlighet for at du har det som kalles et metabolsk syndrom, som består av flere av følgende ting samtidig;
Høyt blodtrykk, forstyrrelser i kolesterol- og fettstoffverdier i blodet,
(buk-)fedme, evt nedsatt sukkertoleranse eller diabetes 2, evt urinsyregikt / høye urinsyrenivåer, evt polycystisk ovariesyndrom hos kvinner.
Det samme gjelder hvis magemålet hos menn er over 90 cm.

Har man et metabolsk syndrom, så er insulinresistensen en av nøklene og hovedårsakene til dette. Dette fordi høye insulinnivåer fører til økt fettlagring, nedsatt sukkertoleranse, nedsatt evne til å forbrenne fett, det får blodtrykket til å stige via påvirkning på nyrene, og det får kroppen til å produsere mer kolesterol og triglycerider (fettstoffer) med høyt kolesterol til følge.

Du sier at du har vært utsatt for mye stress over lengre tid.
Stress bidrar til økt fettlagring, via stresshormoner.
Så stressmestring er vesentlig for å både komme overvekt og blodtrykk til livs. Jeg skrev en del om det i det svaret du viste til, nevner f.eks. meditasjon, autogen trening, yoga, og også selvfølgelig fysisk aktivitet er en fin måte å mestre stress på.

Med din overvekt på kun 12 kg, og et blodtrykk som ikke er høyere enn 160/100, så regner jeg med at det er meget sannsynlig at du vil kunne få et normalt blodtrykk ved å gå ned på normalvekt, via de rette tiltak. (mer om det senere, se også tidligere svar om dette som du hadde lest, jfr vedlagte link)

Kommentarer til dine prøvesvar:
Jeg kommenterer kun de som ikke er normale.

HDL-kolesterol (det "gode" kolesterolet") 1,2
Total kolesterol : 5,6

Det viktigste i denne sammenhengen er forholdstallet mellom HDL og totalkolesterol. Dette bør være høyere enn 1:4.
Hos deg er det lavere enn dette, dvs du har 1,2 : 5,6, som er lavere enn 1/4.
Derfor bør HDL økes og totalkolesterol evt senkes.

Helt vesentlig er det i denne sammenheng å få målt det "dårlige" kolesterolet LDL, samt triglycerider, som er "vanlig fettstoff" i blodet.
Høye nivåer av disse øker sjansen for hjertekarsykdom og åreforkalkning vesentlig, og hvis man har høye nivåer av disse, er sjansen for at du har insulinresistens og et evt metabolsk syndrom, høyere.

Ellers er prøvesvarene dine fine.

Men du spør om hvilke flere du burde ta.
Hvis du hadde vært pasient hos meg, ville jeg ut fra din kliniske problemstilling har undersøkt følgende:

HBA1c, såkalt "langtidsblodsukker". Dette viser "gjennomsnittsblodsukkeret" ditt de siste 4-6 ukene. For høye nivåer av dette taler i retning av insulinresistens, og representerer en mulig tidlig fase av diabetes 2.
HBA1c bør ligge så langt ned mot 4,5 som mulig. Hvis den er over 6, bør man gå videre med en undersøkelse som heter glukosetoleranse test.

Dette er en undersøkelse som viser hvordan din sukkerforbrenning og insulin virker. Hvis man har gått lenge med en insulinresistens, så vil man oftest begynne å utvikle det som heter nedsatt sukkertoleranse, og dette er forstadiet til diabetes 2.

Magnesium: Mange overvektige og insulinresistente har lave magnesiumverdier. Hvis man har det, bør man ta 2-300 mg magnesium pr dag fordelt på 2-3 doser.

Homocystein:
Dette er en av flere såkalte risikofaktorer, på linke med kolesterol og kanskje viktigere enn kolesterol. "Normalområdet" går opp til 15, men det er ønskelig med verdier ned på 6-8 tallet. Har man 9 eller høyere, er det økt risiko for hjertekarsykdom, og da får man denne enkelt og greit ned på ønsket nivå, ved å ta en tablett som heter Triobe daglig. Denne inneholder Vit B6/B12 og folat.

Undersøk også dine B12 og folat-verdier, jfr over.

Urat / urinsyre:
Denne er veldig ofte økt hos personer med insulinresistens, som følge av at insulin stimulerer dannelsen av urinsyre i kroppen. Insulinresistente personer har ofte høye verdier av denne.

Fastende C-peptid:
Denne ligger hos friske, slanke, ikke-insulinresistente personer på 3-400, og det er det ønskelige/ideelle tallet. Over dette har man vanligvis større eller mindre grad av insulinresistens, men tallet må sees sammen med alle de andre prøvesvarene. Er det over 1000, har man så stor insulinresistens at man bør bruke en diabetesmedisin som heter Glucophage, som reduserer insulinresistensen med 30%, og på den måten får insulinnivåene til å falle. Dette til tross for at "normalområdet" går opp til 1400, men dette er et "statistisk normalområde" og ikke det ønskede område. Vær klar over dette, når du får tallet.

Fastende insulin:
Denne er klart forhøyet og taler for insulinresistens hvis den er over 200.
Men veldig mange personer med verdier mellom 100 og 200 viser seg å ha insulinresistens. Må også sees sammen med C-peptid og de andre prøvesvarene.

SHBG: Under 30 taler for insulinresistens, sammenholdt med de andre prøvene.

Om du kan be din lege om å ta disse prøvene ?
Ja, du kan selvfølgelig be om hva som helst, og vanligvis vil din lege være enig i dette, især hvis det er godt begrunnet og legen er enig at det er nyttige undersøkelser for din problemstilling.
Men legen er ikke "forpliktet" til å ta enhver prøve en pasient ber om.
Leger jobber forskjellig, og har forskjellig faglig ståsted, og der er som kjent mange veier som fører til Rom.
Får du ikke din lege til å ta dette, oppsøker du bare en anne lege som gjør det for deg.

Jeg fortalte mer om dette i det svaret du leste tidligere (se link)
men kort fortalt så kan man effektiv behandle et førhøyet blodtrykk som er en del av et insulinresistenssyndrom, med hensiktsmessig trening (især styrketrening, viser det seg) og karbohydratfattig kost.
Dette fordi det er karbohydratene som får insulinet til å stige, og ved å innta mindre karbohydrater og trene mer, så synker insulinnivåene og insulinresistensen. Og derved bedres både kroppsvekt, blodtrykk, kolesterol- og fettstoffverdier m.v. rimelig raskt og effektivt.

Når det gjelder å få opp ditt HDL-nivå som jeg påpekte kunne være høyere, så nevner jeg følgende tiltak:
Extra virgin olivenolje, en eller flere spiseskjeer daglig
Omega 3, 3-4000 mg daglig, sammen med 3-600 mg E-vitamin og 2-3000 mg C-vitamin.
Løk og hvitløk daglig. Evt hvitløkskapsler om du frykter hvitløkslukt.
Karbohydratrestriksjon.
Tran.
Trening.

Men hovedpoenget blir å fastslå om du har denne insulinresistensen vi snakker om, for det er da årsaken til alt sammen, og da må en selvfølgelig behandle årsaken og ikke symptomene.
Og det er oppsummert:
1) trening, fortrinnsvis styrketrening
2) Karbohydratfattig kost, dvs kutte fullstendig sukker og hvitt mel, redusere vesentlig på andre faske karbohydrater som potet/ris/pasta/brød
3) Gå ned i vekt (se pkt 1 og 2)

Som du ser, så overlapper disse tingene hverandre hele tiden, og det artige med dette, er at man slår "alle fluene i en smekk" med samme typen tiltak.

Håper dette var til orientering og nytte for det, og ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn