Høyt blodtrykk

Spørsmål

Jeg har i flere år hatt litt for høyt blodtrykk. Jeg har behandlet dette med noe jeg tro het Zestoretic Sigma (e.l.) For et par måneder siden mente legen min at trykket nå var så bra at jeg kunne gå over til en midlere tablett. Jeg gikk da over til Zestril 20 mg. En tablett hver morgen.

Kort etter at jeg hadde gått over til Zestril fikk jeg en dag veldig hodeverk. Jeg begynte å måle blodtrykket med eget apparat etter dette. Jeg hadde da ført st trykk på ca 150/100. Men etthvert er det nå på ca 135-140 over ca 92-95. Jeg får av og til hodeverk, av og til våkner jeg om natta av dette. Føler meg ellers i rimelig god form, og jeg trimmer en del ved å gå turer i skogen, spille litt squash o.l.

Jeg har vært i tvil om dette høres ut til å være et rimelig bra blodtrykk, eller om det er for høyt.

Jeg er altså 62 år, er 179 høy og veier ca 81,5 kg.

Relevante sykdommer/medisiner: Høyt Blodtrykk

Mann, 62 år

Svar

Hei!

Blodtrykket ditt som du referer er litt for høyt og behandlingsmålet må være å få trykket ditt under 140/90. Jeg synes derfor at legen din bør justere seg opp i doseringen igjen, evt skifte medikament, lsik at behandlingsmålet kan nås.

Nå må det sies at blodtrykket kan variere en del og at du derfor må sjekkes ved flere anledninger for å finne et så korrekt blodtrykk som mulig, men når du har målt deg hjemme er det sikkert enda lavere enn det du har på legekontoret.

Jeg vil ikke legge meg opp i doseringen eller medikamentvalget, det må legen din vurdere ut fra hva du har respondert bra på tidligere. Hodepine er en relativt hyppig bivirkning av Zestril, så hvis legen og du tror disse plagene kommer av medikamentet bør du kanskje skifte tilbake til det du hadde før.