Høyt blodtrykk uten grunn?

Spørsmål

SKYHØYT BLODTRYKK - UTEN ÅRSAK?
Hadde hodepine som ble verre og verre i 1 års tid. Legen mente jeg hadde migrene og fikk Imigran med beskjed om at hvis denne virket så var det migrene jeg hadde. Den virket av og til. Etter en tid ble synet mitt dårligere og dårligere. Jeg kontaktet øyelege som så svært alvorlig på dette og sendte meg til lege samme dag. Blodtrykket var da 245/145. Ved ankomst til sykehuset ble jeg beroliget med at når undertrykket var så høyt så var de sikker på å finne en årsak. Det er nå gått snart 4 år siden jeg ble innlagt og jeg har ikke fått annen beskjed enn at blodtrykket mitt skyldtes arv. Kan det være mulig å ha så høyt blodtrykk uten å finne en årsak?

Sykdommer: Høyt blodtrykk
Medisiner: Cozaar Comp, Kredex, Zyrtec, Zocor

Kvinne, 39 år

Svar

Hei!

Det går an å ha svært høyt blodtrykk uten å finne spesiell grunn. Når blodtrykket var så høyt som ditt kaller man det gjerne for malign hypertensjon - eller ondartet blodtrykk. Dette høres svært dramatisk ut, men har ikke noe med ondartet kreft å gjøre. Imidlertid brukes dette uttrykket fordi et slikt høyt blodtrykk kan være alvorlig og svært skadelig for kroppen hvis det ikke behandles.

Nyrene kan svikte, det kan gå ut over synet og man kan få alvorlige problemer fra hjertet. Risikoen for hjerneslag øker kraftig.

Hvis man ikke kan påvise en sikker årsak må likevel blodtrykket behandles, og klarer man å normalisere trykket reduseres risikoen kraftig for komplikasjoner.