Høyt blodtrykk og angst

Spørsmål

Har helt siden jeg var liten vært plaget av angst og nervøsitet. Stresser lett, om ikke alltid med vilje og at jeg tenker over det. Angsten har bedret seg betydelig de siste årene. Blodtrykket mitt målt hos legen (2 ganger) er i overkant av 140/90 - puls 100-110. Det samme blodtrykket får jeg ved hjelp av en "hjemmeundersøkelse". Hvilepulsen min er mellom 70-80. Er utrent og røyker (Håper på å slutte, men sliter mer med angst da...). Jeg slapper overhodet ikke av når jeg tar blodtrykket, noe som blant annet vises på pulsen.
Spørsmålet mitt er: Er det mest sannsynlig at jeg ikke har et så høyt blodtrykk når jeg ikke tar den? Jeg sliter som sagt med litt angst og nervøsitet, og tenker veldig mye, men er mye roligere til vanlig enn når jeg tar blodtrykket.

Sykdommer: Angst. Stress.
Medisiner: Titralac (egentlig ikke en medisin i den forstand kanskje, men...)

Mann, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Det er vanlige ting du snakker om. Leger pleier å kalle det "kontorblodtrykk" når blodtrykket er høyere på legekontoret, enn ved hjemmemålinger.
Dette kommer av økt angst/anspenthet/forventinger, kall det hva du vil, bare ved det å være på et legekontoret og sitte vis-a-vis legen.
Alle mennesker kjenner vel at man ikke er fullt så avslappet da, som alene hjemme i sin egen stue.
Ved "kontorblodtrykk" har da pasienten et lavere blodtrykk målt hjemme, i avslappede situasjoner.
Da har ikke pasienten egentlig diagnosen høyt blodtrykk.

For ditt vedkommende, kan det jo være at selve situasjonen med måling av blodtrykket, selv om du er hjemme, gjør at du blir anspent. Man sitter liksom der og venter på "dommen" !
Det kan altså være at dette påvirker dine hjemmemålinger også, og at du egentlig har et lavere blodtrykk enn det du får i målingssituasjonene.

En måte å finne ut av dette, er å få tatt en "ambulatorisk blodtrykksmåling", dvs følge ditt blodtrykk gjennom 24 timer. En del legekontor har utstyr for måling av dette, som pasientene kan låne med hjem. Hvis ikke kan du evt bli henvist til noen som har det.

Men ditt blodtrykk et jo bare litt forhøyet, især undertrykket som helst burde vært maksimalt 80.
Så noen stor grunn til å sette igang all verdens utredning er der ikke.

En mye smartere ide, som også ville være med å forhindre at du faktisk vil få høyt blodtrykk senere i livet, er selvfølgelig å slutte å røyke og begynne å trene litt, f.eks. en spasertur på 45 minutter 3 kvelder i uken, er nesten alt som skal til i helseøyemed.
Du skriver at du får mer angst hvis du slutter å røyke, hvilket er en typisk abstinensreaksjon. Da er du muligens kandidat for behandling med Zyban, som reduserer abstinensen vesentlig.

Jeg kan som du skjønner, ikke si med sikkerhet at du har lavere blodtrykk når du ikke måler det, men at det er en mulighet er ganske klart.

Ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-