Hjertreinfarkt og bivirkninger av betablokker metoprolol

Spørsmål

Hei!

Jeg er snart 54 år og fikk konstatert hjerteinfarkt for 5 uker siden, og ble PCI operert, 100% vellykket. På grunn av at pulsen var altfor høy ble dosen Metoprolol Sandoz økt med 50mg om kvelden etter et par dager, tilsammen 150 mg om dagen. Etter fem uker er pulsen betraktelig bedre. Da dosen ble økt var morgenpulsen på rundt 90, mens i dag er den på 60 tallet. Jeg har snakket med legen om å redusere Metolprolol, men legen mente at jeg skulle fortsette hvis jeg ikke kjente meg uvel. Målte blodtrykket den 11.10.2013 om ettermiddagen etter en spasertur og en liten hvile; og trykket målte 99/60, og pulsen var 68. Hjertelegen på sykehuset var ikke så glad over at jeg hadde morgenblodtrykk på rundt 100/65 de dagene jeg var innlagt. Ettersom blodtrykke var så lavt, hadde legen begrensede muligheter for doseforhøyelse. Etter hva jeg forstår så hadde jeg ikke fått en ekstra blodtrykkstablett hvis hvilepulsen om morgenen hadde vært på 70. Det forteller meg at jeg kan trappe ned på blodtrykkstabletten om kvelden, og så kan pulsen og blodtrykket kontrolleres. Jeg hadde bra blodtrykk før hjerteinfarktet, 105-110/70-80. Føler meg meget trøtt om dagen. Er avhengig av mye søvn. Prøver å være mye i bevegelse, mer enn en time om dagen. Spiser sunt. Personlig mener jeg at dosen om kvelden kan senkes til 25 mg. Jeg har egen blodtrykksmåler og pulsmåler. Det er ikke vanskelig for meg å følge med. Det at legen kontrollerer blodtrykket hver tredje eller fjerde uke, er ikke det samme som å gjøre det hver dag. Hva har du å si?

Mvh KK

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Det er bra at du har kommet deg fin gjennom hjerteinfarktet, og at du er i god form.
Det er en litt skjør balansegang mhp. dosering av metoprolol. Ideellt sett ønsker man å beholde en maximal dose betablokker/metoprolol, da denne også har en beskyttende effekt på hjertet med tanke på hjertesykdom.
Men: bivirkning ved betablokkerbehanling kan være trøtthet, slapphet, evt kalde fingre og ben, urolig søvn hos noen, mareritt er slett ikke uvanlig.
Det vil derfor være nødvendig med et nøye samarbeide mellom deg og din lege framover nå. Synes ikke du skal redusere kveldsdosen Metoprolol uten å kontakte fastlegen. Dersom denne senere skal endres, vil det være viktig å holde under oppsyn det du forteller: puls-blodtrykk-bivirkninger.
Har erfaring med at endel bivirkninger blir mindre etterhvert, og særlig siden du har hatt et nylig hjerteinfarkt, kan jo også slappheten være noe av en etterdønning etter dette. Blodtrykket ditt er jo ikke så mye lavere enn du har hatt det til vanlig, før infarktet. Det at du hadde høyere puls etter infarktet, kan jo også være en etterdønning av dette, i akuttfasen du har vært i , og kanskje det etterhvert ikke er nødvendig med så stor dose metoprolol.

Derfor: hold kontakt med lege, forsøk å få inn en mellomtime før neste kontroll, og gjør alle doseendringer i samråd med legen.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-