Hjertelidelse og arv

Spørsmål

Hei!
Jeg har over en periode på ca ett år hatt flere tilfeller av "harehjerte". Hjertet slår plutselig flere slag og jeg får lett ubehag i brystet. Det varer ikke lenge og ubehaget sitter heller ikke lenge i. Jeg har ikke vært hos lege med dette da jeg har prøvd å finne ut selv om det kan ha psykisk årsak da jeg vet at brystsmerter kan ha mange ulike årsaker. Jeg kjenner det best når jeg sitter i ro (tror jeg), og det kommer uten at jeg har tenkt på noe spesielt. Jeg har alltid høy puls (har målt dette et par ganger tidligere da fastlegen merket dette tilfeldig tidligere), men har normalt blodtrykk (120/70). Har lenge vurdert å ta et legebesøk, men har kviet meg da mannen min døde for tre år siden og det er lett å anta at det har psykisk årsak. Var forøvrig på vanlig synsundersøkelse hvor de tar bilder av årene i øynene og hadde jeg plakk i noen blodårer. Jeg fikk da spørsmål om jeg hadde høyt kolesterol. Jeg vet ikke. Jeg har familie som er hardt rammet av hjerte-kar-sykdom. Faren min hadde 2 hjerteinfarkt tidlig i 40-årene, og fikk hjerneslag med koma da han var 47. Han døde senere av infarkt eller slag (ble funnet død ut/ noe uklar dødsårsak) Dette er også historien til flere av søsknene hans, og foreldrene hans. Jeg har aldri bekymret meg for dette da jeg har tenkt at jeg har bedre odds som kvinne, men jeg tenker mer på det nå etter synsundersøkelsen og hjertet som plutselig hamrer i vei. Jeg anslår det til å skje 1-2 ganger pr måned. Jeg har kontorjobb og sitter mye, og er sliten etter jobb. Er noe inaktiv. Røyker ikke, lite alkohol. Spiser sunt. Jeg er 45 år, 163 cm høy, veier 64 kg. Andre sykdommer; medfødt høy scoliose med påfølgende moderat artrose og smerter i omliggende muskler/ skjelett. Spiserørsbrokk. Astma. Faste medisiner: Sarotex 20 mg mot smerter, Somac 20 mg, Brintellix 10 mg, Arcoxia 90 mg. Medisiner ved behov: Ibux 600 mg, Pinex Forte, Bricanyl. Er det behov for et legebesøk, eller er det normalt?

Svar

Hei !
Takk for fyldig og presist spørsmål! Du har i en periode hatt flere tilfeller av at hjertet plutselig slår flere slag og du får lett ubehag i brystet. Dette varer ikke lenge. Du har en betydelig opphopning av hjertesykdom i din familie ogdu har fått påvist såkalte plakk i arteriene i øyebunnen din. Du spør meg om det er behov for et legebesøk. Når man er over førti år, så øker risiko for sykdom. Dette betyr ikke at du har sykdom, men at du kan ha det. Du har et normalt blodtrykk og er normalvektig. Du røyker ikke. Dette er alle faktorer som gjør at du ikke har økt risiko for hjerte-kar sykdom. Du har en arvelig komponent som gjør at sannsynligheten for hjerte-kar sykdommer øker. Hjerterytmeforstyrrelsen din oppfatter jeg som "uskyldig" på den måten at jeg ikke tror at du har en hjerterytmeforstyrrelser som skal behandles, som for eksempel atrieflimmer. For å være helt sikker burde man ha klart å gjøre opptak av hva for hjerterytmeforstyrrelse du har. Det finnes i dag muligheter for at du selv kan gjøre dette ved å benytte teknologi fra Alivecor. Dette er en plate, der du legger tomlene på platen og kobler denne opp mot en App på telefonen din. Den kan kjøpes hos Vertikal Forsikring. Det er også mulig at du kan få utført en såkalt belastningstest. Man kan da blant annet se om du ved arbeidsbelastning får økt hjerterytmeforstyrrelser som uttrykk for at du kan ha trange kransårer på hjertet. Det er også viktig at du får tatt blodprøver i forhold til kolesterol, nyrefunksjon, og fastende blodsukker. Det er bedre å vite enn ikke å vite. Mitt helt konkrete råd er derfor at du tar kontakt med din fastlege, og får gjort en generell undersøkelse og får tatt blodprøver.