Hjertebank og søvnapne

Spørsmål

Jeg har den siste tiden slitt m hjertebank(dobbeltslag) og tung pust v anstrengelse. Pga EDS (hypermobil type) familiær hyperkolesteroli, far m hjerteinfarkt, overvekt osv, ble jeg sett på som risikopasient, og har fått en fullstendig hjerteutredning.
Ingenting viser noe galt:)

Men jeg våkner så ofte om natta med hjertebank, og følelsen av at jeg holder på å besvime fordi jeg slutter å puste.
Jeg har ikke panikk når jeg våkner, det er jeg selv som forsøker å tvinge meg ut av søvnen fordi hele opplevelsen er ubehagelig.
Oftest sovner jeg med en gang igjen fordi jeg er så trøtt! (Og våkner på nytt på samme måte, sovner igjen, osv)

Noenganger svir det skikkelig i halsen når jeg våkner, og det gjør vondt i svelget (trykkfølelse) Jeg har ofte følelse av at svelget kommer opp i halsen, og da får jeg problemer med å svelge og snakke, også på dagtid. Jeg har mye vondt i selve halsen, og er rød bak i svelget. Også "klumpfølelse" innimellom.

Jeg tror noe av dette kan ha med spiserør og fordøyelsen å gjøre, har hatt problemer med magen i mange år (har gått på Nexium i 25 år:) Men om årsaken ligger her, er d jo snakk om en forverring i forhold til tidligere...

Å våkne på denne måten er ubehagelig.
Jeg har forholdsvis lavt blodtrykk; rundt 110/70, og EKG-en viste at jeg var nede i 48 hjerteslag i min tyngste søvn.
Så jeg lurer på om det KAN være slik at jeg faktisk sover for tungt?
(Preoperativt med morfininntak sliter jeg ofte med å puste; jeg glemmer det visst når jeg blir sløv. Kan det hende at noe lignende skjer under tung søvn? søvnapné? Utredningen viste en ørliten lungekollaps, kan det virke inn?)

Er dette jeg har beskrevet noe jeg kan be fastlegen utrede? Og hvordan?

Jeg er veldig sliten etter utredningen av hjertet, og kunne tenkt meg å ikke se en lege eller et sykehus på noen uker :)
Samtidig er denne oppvåkningen så ubehagelig at det sliter på meg og det hadde vært fint om det var noe å gjøre med dette.

Ser selvsagt også at dette kan være angst...? :)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Du har hjertebank og opplever dette som plagsomt. I tillegg har du en følelse av at svelget kommer opp i halsen, og "klumpfølelse". Du bruker Nexium på grunn av problemer med magen. Du har i tillegg Ehler-Danlos-Syndrom ( Hypermobil type). Du våkner om natten med hjertebank og følelse av at du holder på å besvime, fordi du slutter å puste. Du har lavt blodtrykk, periodevis lav puls og er overvektig.
Du skriver også at du har fått en fullstendig hjerteutredning. Dette innebærer slik jeg leser det at man har utelukket alvorlig hjertesykdom hos deg. Det er vanlig at man kan ha dobbeltslag og varierende hjerterytme. Du beskriver også at du er overvektig. Overvekt og dårlig form, vil naturligvis kunne gi deg tungpust ved selv moderate anstrengelser. Du beskriver også at du våkner om natten med hjertebank og følelsen av å besvime fordi du slutter å puste. Det at du våkner av dette er naturligvis ubehagelig. Du skriver at du er sliten av hjerteutredningen, og godt kan slippe å se oss leger :-) Det forstår jeg, men dersom disse plagene er så plagsomme for deg, bør du foreta en søvnutredning. Dette kan din fastlege henvise deg til. Det er viktig å undersøke om du har tegn til søvnapne, det vil si at du i perioder under natten har pusteopphold. Dette kommer gjerne sammen med snorking.
Det at du har en følelse av at "svelget kommer opp i halsen", kan være et uttrykk for at du sover med åpen munn og tørker ut slimhinnene i svelget. Når du da våkner vil du være tørr i munn og svelg.
Før jeg sier at noe er angst, vil jeg alltid utrede pasienten i forhold til det problemet som blir presentert.
Jeg ønsker deg lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-