Hevelse rundt ankel og åreknuter.

Spørsmål

Hei, jeg er mann, snart 70 - går på Zanidip 10 mg. På grunn av åreknuter på høyre legg får jeg en del hevelse rundt ankel/fot - spesielt på varme dager i Spania. Fins det noen andre typer blodtrykksmedisin som kan erstatte denne? Spurte fastlegen om betablokker - noen han ikke kunne anbefale. Kan nevne at jeg har en utvidet aorta ascendens - opp mot 4,6 cm. Har også en sjelden gang atrieflimmer - som går over av seg selv. Har derfor fått beskjed om å ta Xarelto. Men nå er det hevelsen på leggen og blodtrykksmedisinen som er spørsmålet.

Mann 69
Svar

Hei !

Du bruker det vi kaller for kalsiumblokker-Zanidip- mot høyt blodtrykk. Du er plaget med hevelse rundt ankel/fot, spesielt på varme dager i Spania. Du ønsker å erstatte Zanidip med alternativ blodtrykksmedisin, fordi Zanidip kan gi hevelse rundt anklene. Jeg legger merke til at du skriver ankel/fot, og om det er slik at du bare har hevelse på ankel/fot på den ene siden, så vil det ikke hjelpe deg å bytte over til annen medisin mot høyt blodtrykk. Kalsiumblokkere kan gi hevelse i legg/fot som bivirkning. Det finnes andre blodtrykksmedisiner som betablokkere, som du selv har vært inne på. Disse har sine bivirkninger, med blant annet nedsatt arbeidskapasitet. Om du har atrieflimmer som kommer og går, så regner jeg med at du benytter Xarelto som blodfortynnende legemiddel, siden du har blitt anbefalt dette. Betablokkere kan benyttes i forhold til høyt blodtrykk og atrieflimmer. Så har man den legemiddelgruppen som heter ACE-hemmere og Angiotensin II blokkere. Dette er legemidler som virker via det såkalte Renin-Angiotensin systemet i nyrene. Disse kan ha  bivirkninger som blant annet plagsom hoste o.s.v. Det er slik at enhver medisin har en virkning og en bivirkningsprofil, slik at man ofte må prøve seg fram iog ta konsekvensene ved bivirkninger.  Dersom det er slik at det i hovedsak er åreknutene dine som gir deg plager, så bør du vurdere å operere disse. Dette er en enkel operasjon som gjøres i lokalbedøvelse, og du kan tidlig gjenoppta din funksjon etter behandling.  Hva gjelder din Ascendens så  ville jeg ikke ha vært bekymret for denne, men det er viktig at du behandler blodtrykket ditt.