God blodtrykksbehandling?

Spørsmål

Jeg blir for tiden behandlet for et blodtrykk som er for høyt .
Men jeg er litt usikker på om den behandlingen jeg får er den mest optimale .
Jeg begynte med Norvasc ( 10 mg) for ca. 2 år siden .
Det gikk stort sett greit det første året , (blodtrykk ca. 140/85) , men i fjor sommer begynte jeg å merke bivirkninger av medisinen . Jeg mener dette oppstod i forbindelse med en penicillin-kur .
Utover høsten ble jeg etterhvert så støl og stiv i beina , at jeg tok turen til legen .
Vi ble enige om at jeg skulle kutte ut Norvasc i 2 uker for å se om plagene forsvant .
Det gjorde de , og jeg kuttet like godt ut hele medisinen . Jeg har egen blodtrykksmåler og sjekket blodtrykket av og til . Blodtrykket holdt seg noenlunde bra helt fram til februar
i år , da det på nytt begynte å stige . Jeg var mye plaget av feber og nattesvette på den tiden det begynte å gå opp . ( det var en stund 180/110).
Jeg gikk derfor til lege igjen og fikk strenge formaninger om å begynne med medisin igjen .
Jeg har derfor tatt Norvasc ca 3 måneder nå , og jeg merker at stivheten og stølheten i beina delvis er tilbake . Men det er ikke så plagsomt som tidligere . Det jeg merker mest er smerter rett
over hælen(bak ankelen) når jeg går , særlig etter å ha sittet i ro en stund .
Blodtrykket ligger nå på ca. 150/90 , men legen var ikke helt fornøyd , og jeg skal nå begynne med Centyl ( 5 mg) i tillegg til Norvasc .
Jeg er generelt litt skeptisk til å bruke mye medisiner , og er litt usikker på om dette er optimale behandlingen av mitt forhøyede blodtrykk .
Det er blitt tatt blodprøver , og iflg. legen er det ikke gjort spesielle funn som kan forklare det høye
blodtrykket .
Bør jeg få en annen type medisin ? Kan det være en spesiell årsak
til at jeg reagerer på Norvasc ?( svært uvanlig iflg. legen min)

Relevante sykdommer/medisiner: Norvasc 10 mg
Centyl 5 mg

Mann, 49 år

Svar

Hei!

Muskeltretthet og muskelsmerter er en kjent bivirkning av Norvasc, men som legen din sier er det ikke veldig vanlig. Det synes jo sannsynlig at de plagene du opplever kommer av Norvasc, siden de opptrer i forbindelse med bruk av medisinen, men helt sikker kan man ikke være. Det er ikke deg det er noe galt med, men noen reagerer med bivirkninger, andre ikke, ukjent av hvilken grunn. Centyl er et vanndrivende medikament som også virker på blodtrykket.

Det er ingen tvil om at dette er god blodtrykksbehandling, og det er heller ingen tvil om at du har hatt for høyt, behandlingstrengende blodtrykk. 150/90 er også litt for høyt, men det er jo på god vei til å normalisere seg.

Når man behandler for forhøyet blodtrykk, må man ofte prøve seg frem med forskjellige doser og forskjellige medikamenter, og ofte flere medikamenter i kombinasjon. Din medisinering er ikke uvanlig på noen måte. Imidlertid må eventuelle bivirkninger vurderes opp mot effekten, og synes du muskelplagene er plagsommer, skal du be legen din finne andre medikamenter, det er mange å ta av.

At det ikke er gjort funn som kan forklare det høye blodtrykket er den vanligste situasjonen, det er sjelden man kan peke på en spesiell årsak. I så fall dreier det seg ofte om hormonelle forstyrrelser eller nyresykdom.