Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For lavt blodtrykk etter medisinering av høyt blodtrykk?

Spørsmål

Hei! Jeg er snart 31 år og har etter min far døde for snart ett år siden slitt med angst/helseangst. Jeg startet med blodtrykkstabletter for ca 1 og 1/2 år siden pga mildt forhøyet blodtrykk, 140/90.

Jeg sliter med til tider høy puls og ekstraslag på hjertet. Dette er i perioder når angsten er som værst. Jo mer jeg tenker på jo værre blir det. Jeg var hos legen for en måned siden og sjekket blodtrykk (24 timers måling) og har tatt ekg. BT var fint og ekg var fin. Legen lurte på om jeg ville ha betablokkere for å få ned pulsen. Jeg ble satt på meteoprolol 12,5 mg, kunne øke til 25 mg etter en uke hvis pulsen ikke gikk ned. Jeg liker ikke å ta tabletter, men syns jeg fikk ganske bra effekt av meteoprolol. Ekstraslagene ble nesten borte.

Men så gikk det 3 uker og jeg kjente at pulsen var litt for høy (hvilepuls 80) og ekstraslagene begynte å komme litt mer tilbake. Da tok jeg 25 mg meteoprolol og føler at pulsen er fin (hvilepuls 65), men føler fortsatt tendenser til ekstraslag. Jeg kjenner dem ikke så godt som før. Kjenner det når jeg legger meg ned. Kan komme mange etter hverandre, pulsen er ikke ujevn. Jeg blir ikke svimmel, får ikke vondt, ikke vondt for å puste. Men det er ubehagelig og jeg blir redd, noe som føre til mer angst. Har kjøpt meg bt apparat og har målt bt etter oppstart på meteoprolol 25 mg. Bt er på ca 110/70, det er veldig mye lavere enn det jeg har hatt før. Føler meg ikke svimmel eller dårlig av dette, bortsett fra når jeg skal sove. Våkner etter 2 minutter med høypuls og er litt svimmel. Så kommer spørsmålene:

Har jeg for lavt BT når jeg skal sove, slik at jeg våkner med høy puls?
Kan for lavt BT føre til flere ekstraslag?
Skal jeg fortsette å ta meteoprolol 25 mg, eller skal jeg bare ta. 12,5 mg?
Går i tillegg på centyl 2.5 mg.

Svar

Hei.

Jeg skal svare på spørsmålene dine ett av gangen:

Har jeg for lavt BT når jeg skal sove, slik at jeg våkner med høy puls?

"For lavt BT" er der ingen absolutt grense for, og et BT på 110/70 er ihvertfall ikke skadelig eller farlig på noen som helst måte. Det kan være det er unødvendig lavt, men altså ikke noe å bekymre seg over. Jeg tror ikke at det er årsaken til at du våkner etter 2 minutter med høy puls og svimmelhet.
Men jeg kan ikke si noe helt sikkert om det. Hvis du vil finne ut av om der er noen sammenheng mellom ditt heller lave blodtrykk og disse symptomene, så kan du la være å ta medisinene dine i noen dager, og se om disse symptomene som du får når du legger deg, forsvinner da.
Forsvinner symptomene når du slutter å ta medisinene (og blodtrykket stiger) så er der en sannsynlig sammenheng.
Isåfall bør du ta opp med fastlegen din om du skal fortsette å bruke medisinene, eller evt redusere doser.
Det er etter alt å dømme trygt for deg å forsøke deg noen dager uten medisiner, men for ordens skyld så bør slikt avtales med behandlende lege/fastlege før du gjør det. Legen din vil også hjelpe deg med å trekke de rette konklusjoner etter en slik test.

Kan for lavt BT føre til flere ekstraslag?

Nei.

Skal jeg fortsette å ta metoprolol 25 mg, eller skal jeg bare ta. 12,5 mg?

Spørsmålet er helt korrekt å stille, for du har et sannsynligvis unødvendig lavt blodtrykk. Men vi driver absolutt ikke med pasientbehandling over internett, da det er ikke forsvarlig hverken medisinskfaglig eller etisk. Det betyr at vi ikke doserer individuelle medisiner m.v. Der er mange forklaringer på at vi ikke gjør dette, bl.a. at vi har for lite informasjon om tilstanden og pasienten via et spørsmål på internett, vi kan ikke snakke sammen, jeg kan ikke undersøke deg og fremfor alt så kan jeg ikke følge deg opp, etter en evt doseendring m.v. Det er mao. til ditt beste at vi ikke kan gi konkrete medisinerings- og doseringsråd.
Men som sagt, spørsmålet ditt er riktig å stille, men du må stille det til fastlegen din.

Håper det var greie svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-