Fedme og hjertesykdom

Spørsmål

Hei. Jeg er dame på 38 år, veier altfor mye (135kg), men er nå i en god vektreduksjonsfase med mye god hverdagsmosjon. Jeg opplevde for et årstid siden at hvilepulsen min om natten var så langt nede som i 51 på det meste, men generelt 55-57. Kunne også ved helt hvile på dagtid oppleve at pulsen gikk under 60. Foretok da en 24 timers EKG, og blodtrykks måler 24 timer uten funn. Legen mente vi avsluttet med det, da jeg ellers er i god form. Min far døde ung, 62 år av hjertestans så jeg tenker mye på dette og sjekker puls og o2 metning, blodtrykk altfor ofte. Har en Fitbit klokke som også er på om natten. Jeg ligger forsatt de fleste netter noen timer av natten på 55 +-. Særlig timen før jeg skal våkne. Har nå en periode hvor jeg går å gjesper mye og trekker pusten. Føler meg ikke andpusten eller svak, men når jeg nå har sjekket med et pulsokimeter ser jeg at o2 metningen varrierer mellom 94-99%, mest 97.

Det jeg lurer på er verdiene mine med blodtrykk på 122/68, hvilepuls på 57 om natten (i hvile 60-70 på dagtid, og så høy som 130 i oppoverbakke med sykkel )og o2 metning på 97 farlig lave verdier mtp vekta mi? Jeg tenker at de burde vært høyere for å holde kroppen i gang. Når jeg jobbet meg nesten i hjel tidligere var pulsen min oppe i 90 og blodtrykket 150/90....

Jeg er en svært aktiv småbarns mor som er ute med barna hele dagen og sykler mye, så jeg er ikke av typen fet og lat, men heller fet og aktiv. Spiser sunt og derav vektreduksjon....

Dette tar så altfor mye av tankene mine så trenger tilbakemelding på om jeg bør sjekkes ut mer, eller om jeg heller skal slå meg til ro med lave verdier. Kan oppleve noe svimmelhet, og kjenner når hjertet roer seg ned, men ikke ubehag med at det fyker opp og ned. Dette er nok mest engstelse knyttet til at når man googler står det at fedme er lik dårlig hjertehelse.....

Svar

Hei!
Du er en dame på 38 år med blodtrykk på 122/68 og hvilepuls 57 om natten. På dagtid er den 60-70 bpm. I oppoverbakke er den 130 bpm og du har en o2 metning på 97. Du har tidligere hatt blodtrykk mot 150/90 med en puls på rundt 90 bpm. Du er daglig aktiv som småbarnsmor. Ditt spørsmål er om fedme er det samme som dårlig hjertehelse, og om du kan slå deg til ro med lave blodtrykksverdier. Du er frisk og i aktivitet. Du skriver ikke hvor høy du er så jeg kan ikke uttale meg om din BMI. For det første så er ditt blodtrykk og puls normale og du har fine verdier. Disse målingene gir ikke grunn til bekymring. 97 prosent O2-metning er normalt. Det som gir grunn til bekymring er din vekt, som du også er bekymret for. Sykelig overvekt gir en stor risiko for livsstilssykdommer. Dersom du har arvelig belastning for å utvikle Diabetes Mellitus type II, så er du i risiko for å få dette i ung alder. Du har også en øket risiko for hjertesykdom i og med at din far døde av hjertestans og hadde hjertesykdom.
Det viktigste ved en vektreduksjon er en omlegging av kostholdet. Dette er den vanskelige delen av en livsstilendring. Mat og sosial omgang er en del av hvordan vi mennesker lever vårt liv. Det som er vanskelig er å innse hvor lite man kan spise av vanlig mat før man oppnår det daglige kaloribehovet man har. Dietter mislykkes ofte, fordi de krever for stor omlegging av kostholdet. Den mest effektive måten er dermed at man spiser mindre av det som tilfører kalorier, og mer av det som ikke inneholder kalorier, men andre næringsstoffer som vitaminer. Dette er blant annet frukt og grønnsaker. Jeg ser at du er en systematiker og dermed ville kanskje en app som "MyFitnessPal"være noe du kan bruke for å få en oversikt over ditt kaloriinntak og dermed din vekt. Vektnedgang krever stor innsats, som du helt sikkert vet. Istedet for å bekymre deg for dine målte verdier, så kan du forhindre hjertesykdom og livsstilssykdommer ved at du tar kontroll over din kropp. Vektnedgang er fullt mulig, selv om det er vanskelig. Det er også slik at noen velger å slankeoperere seg, men heller ikke dette er en "quick fix". Svaret mitt er dermed todelt, nemlig at du ikke behøver å bekymre deg over dine målte verdier, men det er grunn til bekymring i forhold til din vekt og for utvikling av livsstilsykdommer. Jeg beklager dersom dette gjør deg mer engstelig, men det siste kan du ta kontroll over.