Ekstraslag

Spørsmål

For et og et halvt år siden la jeg merke til at jeg hadde ekstrasystoler. Dette ble jeg selvfølgelig bekymret over, slik at for et år siden tok jeg EKG hos fastlegen min. Den var helt fin. Jeg har heller ikke smerter i brystet. Men jeg syns at disse ekstrasystolene kommer ganske ofte, i hvert fall hvis jeg tenker på dem. Jeg kan nesten ikke merke dem på kanskje 5-6 dager, og så plutselig kommer det svært mange i dagene fremover. Og det er dette som bekymrer meg. Slik at jeg tok en ny EKG hos legen, men den var også fin. Er det da bekymringsfullt at jeg har så mange ekstraslag? De varer kanskje en brøkdel av et sekund, men kan ha mange hver dag. Mange! Men er de likevel ufarlige? Legen min sa at det var ikke farlig.
Og så tok han blodtrykket mitt, og det var på 130/70 og han syntes det var litt høyt for ei på min alder, men da jeg tar blodtrykket hjemme så viser det mellom 112-120/68-75. Da er jeg jo rolig og ikke nervøs, slik som man noen ganger er hos legen. Men han sa til meg at han trodde ikke jeg hadde høyt blodtrykk. Tror du kan jeg kan ha det? Jeg er ikke overvektig, spiser vanlig sunn mat, og trener når jeg har tid. Føler meg ganske frisk ellers.
Det har aldri feilet meg noe, det er derfor jeg er såpass bekymret som jeg er. Moren min har også bestandig vært plaget med ekstrasystoler, men fordi jeg har så mye av dem så blir jeg redd.
Hva er respiratorisk arytmi? Hvis jeg puster langsomt ut slår hjertet saktere enn når jeg puster inn.
Kan du gjøre meg noe klokere ut ifra opplysningen jeg har gitt deg?

Hilsen jente, 18

Kvinne, 18 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er helt ufarlig å ha ekstrasystoler, eller ekstra hjerteslag. Dette er ikke helt uvanlig hos unge pasienter, og kan forverres noe av røyking, kaffe, alkohol og lite søvn og stress.

Det kan likevel være ubehagelig, men det er sjelden man forsøker å behandle slike ekstraslag. Hvis legen din er sikker på at det er ekstrasystoler og at det ikke er en anfallsvis hjerteflimmer så er det ingenting å bekymre seg for. For å sikre diagnosen kan man montere på deg en rytmeregistrator som du går med i 24 timer, og så kan man vurdere rytmen over litt lengre tidsrom.

Jeg er helt sikker på at du har normalt blodtrykk ut fra de tallene du oppgir.

Respiratorisk arytmi betyr bare at rytmen varierer litt med innpust og utpust slik du beskriver. Når du puster inn fylles hjertet med blod og og hjertet slår litt raskere.

Det mest fornuftige du kan gjøre er å forsøke å ignorere disse plagene og ihvertfall ikke bekymre deg over dem.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn