Ekstraslag

Spørsmål

Ekstra hjerteslag/ekstrasystole samt utmattet

De siste 4 dager nå har jeg hatt mange av disse slagene. Noen ganger med 15 min mellomrom, men for det meste har jeg 2-3 slike hvert eneste minutt. Har vært hos fastlegen og tatt EKG (ca 2 min,uten utslag)og hos legevakten dagen etterpå (ca 5 min, masse utslag).

Fått vite at dette ikke er farlig, med det føles veldig ubehagelig.
Blir kvalm og sliten når de kommer såpass ofte over litt tid.

Hvor titt er det vanlig at slike ekstraslag oppstår?
Og hvor lenge skal/kan en slik tilstand vare?

Har ofte tidligere også hatt slike, men da kun noen få timer før det stabiliserer seg.
Har lest at koffein, nikotin, alkohol og stress gjør tilstanden verre.
Jeg røyker ca 20 sigaretter og drikker ca 3 kopper kaffe daglig. Drikker sjelden alkohol.
Men har en jobb med hyppige deadliner og til tider stressende.

Legen på legevakten fant også en klaffelekasje da han lyttet på meg, har dette sammenheng?

For 1 år siden tok jeg en Gastric Bypass og har dette året gått ned 45 kilo i vekt (nærmer meg normalvekt nå, BMI på 26,5).
Har hatt det helt fint i tiden etter operasjonen frem til for noen mnd siden. Har siden august opplevd å være fryktelig sliten og energiløs, følelse av ikke å orke, og trenger masse søvn og hvile. Alle blodprøver for evt mangler er fine.
Har nå vært halvt sykemeldt i 2 mnd.

Har i mange år hatt høyt blodtrykk, og dette har desverre ikke stabilisert seg etter operasjonen heller. Tar daglig medisiner for dette.

Er vant til å være en energibunt med full kontroll og kjenner at jeg begynner å bli lei og deprimert av å ikke orke noe og å føle meg så tiltaksløs og utenfor.

Kan disse tingene ha en sammenheng?
Og er der noe jeg selv kan gjøre for å bedre situasjonen min?

Kvinne, 36 år

Svar

Hei.

Det du selv kan gjøre, er å unngå koffein helt, og helst forsøke å slutte å røyke også. Du må videre sørge for nok søvn, daglig mosjon og en sunn livsførsel. Du er halvt sykemeldt ifra en jobb som innholder mye stress og deadliner, og jeg tenker at du nå kanskje burde vært 100% sykmeldt i en periode, for å se om dette virket gunstig inn på symptomene dine. Gjør det det, så får du en viktig pekepinn om årsaksforhold.

Du kan vurdere å lære deg avspenningsteknikker som f.eks. meditasjon, yoga eller autogen trening. Det finnes der masse kurs om, eller du kan lære det via bøker. Det kan ha en gunstig effekt.

Videre bør du sjekke om du har høyt stoffskifte, for det kan gi både høyt blodtrykk og økt tendens til ekstraslag.

Du spør om hvor ofte slike ekstraslag oppstår og hvor lenge det "skal / kan" vare. Dette er spørsmål der ikke finnes svar på.
Vi kan alle ha ekstraslag fra tid til annen, og hvor mye kan f.eks. avhenge av hvordan livene våre er akkurat da. Noen mennesker har mer tendens til ekstraslag enn andre. Det går også an i mange tilfeller å se på ekstraslag som en slags "kroppens tilbakemelding" på at man kanskje bør vurdere "livet som helhet", er der ting som bør velges vekk, har man for mange jern i ilden, fo mye ansvar, som evt gir utilstrekkelighetsfølelse. Sover man nok, trener man nok osv osv?
Har man utelukket at det ligger sykdom bak ekstraslagtendensen, så kan man faktisk få gjort ekstraslagene om til noe positivt, på den måten at det altså kan fungere som en feedback fra kropp og psyke, med muligheter for justeringer av hverdagens innhold, livsførselen m.v.

Klaffelekkasjen din har neppe noen sammenheng med ekstraslagene, men det er i seg selv noe som bør undersøkes av en hjertelege, for å ha det kartlagt og for å utelukke at det er noe som bør behandles eller følges opp.

Ditt blodtrykk er ikke godt nok regulert, sier du. Spør legen din om du bør forsøke betablokkere, som demper blodtrykket, og samtidig reduserer tendensen til ekstraslag. Dersom du allerede bruker betablokkere så bør det vurderes om du kan øke dosen.

Jeg håper at du finner noe av nytte i svaret her, og ønsker deg lykke til.