Døgnmåling av blodtrykk m.m.

Spørsmål

Jeg er under behandling med Selo-Zok tab 50 mg for flimmer . Har også fått påvist en moderat klaffefeil. Begynte nylig med Zanidip tab 10 mg for å få ned blodtrykket. Disse virker etter ca 2 timer. Tar dem om morgenen. Har da lavt blodtrykk som kan være 115/79 Om natten har jeg igjen trykk på ca 147/100 og varierende puls. sist natt kl 0200 var pulsen 107. Det bekymrer meg at blodtrykket stiger slik hver natt mens jeg sover. Pulsen er variabel om natten. Aner ikke hva jeg skal gjøre? Blir kvalm og uvel og våkner pga det. Skal på CT undersøkelse snart. Skulle gå med døgnmåling av blodtrykket, men apparatet er ødelagt fikk jeg vite så jeg må vente. Er det mulig å gi noe svar på hva som skjer og om det er forsvarlig å ha det sånn i påvente av at jeg får hjelp som nevnt over?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her er mange måter å ta tak i dette på, men for det første bør du la fastlegen ordne alt dette for deg. Din jobb blir å få satt fastlegen i sving med dette nå, ved å si ifra.

Det første som må gjøres, er at fastlegen ordner med at du får tatt en døgnmåling av blodtrykket ditt på en annen måte enn planlagt, f.eks. ved å henvise deg til en hjertespesialist e.l. Disse har alltid dette utstyret. Det kan også vurderes om ikke du også burde tatt 24-timers EKG, tatt i betraktning dine symptomer. Dette for å se etter evt rytmeforstyrrelser.

Du bør også sjekke om du kan ha høyt stoffskifte, det kan forårsake både høyt blodtrykk og rytmeforstyrrelser. Det sjekker du ved blodprøver hos fastlegen.

Diskuter også med fastlegen om din medisinering kanskje skal justeres, både doser og tidspunkt for inntak av tabletter.

Om dette er forsvarlig eller ikke, er noe mer vanskelig å si på grunnlag av kun den informasjonen jeg har fått her. Det kommer jo nemlig helt an på evt diagnoser / forklaringer på plagene dine.
Jeg synes imidlertid ikke at dette er noe du skal gå og vente på, f.eks. pga et blodtrykksapparat som ikke virker (!), så ta snarest kontakt med legen din og få igangsatt det jeg har tatt opp ovenfor.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-