Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diastolisk blodtrykk og trening

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt noen plager som jeg tror skyldes blodtrykks endringer. Jeg spekulerer selv i om jeg har en form for dysfunksjon. Har til vanlig ett blodtrykk på 100/70. Har en mild mitralinsuffisiens. Har noen ganger opplevd hurtig puls og svette, ett anfall under holter registrering ble målt 170 i puls, sinus takykardi. Varte ca 30 min.. Blodtrykk var 150 over 100 flere ganger når jeg selv målte. Har ett rytmekort i en mnd hjemme nå. Men jeg plages med svingninger av trykket. Jeg får pulseringer i takt med pulsen min i synsfeltet og jeg kjenner når trykket er høyt. Kan få ett blodtrykksfall når reiser meg, men rett etter så presser det på i hodet iform av kompensasjon og pulseringereing i synet, spesielt etter ett ekstra slag. DJeg har kjøpt meg treningssykkel og har etter ett par ganger blitt veldig svimmel når jeg reiser meg. Men idag etter 4 km på sykkel og var god og varm, så fikk jeg smerter i ryggen og mot nakken. Målte da trykket mitt og det var ca 160/120. Målte flere ganger. Jeg kan også kjenne når trykket stiger under husarbeid, eller når jeg går over gulvet, tar da blodtrykket til ca 150/120

Kvinne 31
Svar

Hei!

du har et varierende diastolisk blodtrykk ved trening . Du opplever svimmelhet når du reiser deg fra sittende til stående. Du har en mild mitralinsuffisiens og har hatt en rask sinustakykardi. Du må, ut i fra det jeg leser, være hjerteutredet. Dine katekolaminer er normale. Utgangsblodtrykket ditt er  100/70 mmHg. Dette er normalt trykk, men mot det lave holdet. Er det slik at du har drukket lite, eller har en lav tonus, så vil du ved at du reiser deg fra sittende til stående, kunne gi deg en ortostatisk hypotensjon. Dette er veldig vanlig. Hos diabetikere kan man se at man har en forstyrrelse i det autonome nervesystemet. Det er derimot også vanlig at man uten å ha verken endokrine eller nevrale sykdommer, å kunne få ortostatisk hypotensjon.

Så til ditt diastoliske trykk ved trening. Ved trening stiger både det diastoliske og systoliske blodtrykket. Man har studier som viser at om man tar seg spesielt hardt ut ved en treningsøkt, så vil man kunne få en betydelig økning i det diastoliske blodtrykket. At det øker såpass mye som hos deg er derfor ikke uvanlig. Blodtrykket er en følge av både sympatikus aktivering og frisetting av hormoner og endorfiner. Det som er vanlig er at det synker etter trening. Du har målt trykket ditt under sykling, og det at du gjør dette, gjør også at jeg tenker at du kan være engstelig for dette. På den måten får du enda en flott som bidrar til å øke blodtrykket ditt. Du nevner at det prikker og støter i hendene dine, noe som kan skyldes blant annet at du puster raskt og overfladisk, såkalt hyperventilering. 

For å summere svaret mitt opp, så fremstår du som »normal» for meg. Jeg hadde ikke vært bekymret over verken blodtrykk eller stillinger i hendene. Fortsett og trene.