Brystsmerter

Spørsmål

For ca 2 måneder døde en nær venn på 46 år av akutt hjerteinfarkt.
Etter dette har jeg hatt smerter/press i brystet, det varierer litt hvor det kommer. Jeg var hos lege for ca 1 måned siden hvor jeg tok ekg og målte blodtrykk, alt var helt fint, han mente det var psykisk dette skyldtes.Jeg trener 2 til 3 ganger i uken så skjønner at hjertet er ok.Jeg lurer på hvor lenge jeg kommer til å ha dette ubehaget og hva jeg kan gjøre for å bli kvitt det?

Relevante sykdommer/medisiner: Brystsmerter

Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg går i dette svaret ut fra at det din lege har funnet ut om at du ikke har noe galt med hjertet, er korrekt. Dette virker forøvrig meget sannsynlig på meg også, når du ellers er ung og frisk og trener, og forhåpentligvis ikke røyker. Det at du først begynte å kjenne smertene like etter din nære venn døde av hjerteinfarkt, tyder også sterkt i retning av at smertene er psykologisk forklarbare, og ikke har noe med hjertesykdom å gjøre.

Det du isåfall kjenner, er en meget kjent tilstand, som har mange upresise navn; psykogene smerter, "hjertenevrose", intercostal myalgi osv.
Alt sammen er bare navn som beskriver, såkalt deskriptive diagnoser, det er ikke egentlige "sykdommer" som sådan.
Denne typen brystsmerte er da en såkalt psykosomatisk tilstand, dvs at psyken lager kroppslige symptomer. Du kjenner det du kjenner, f.eks. brystsmerter, det er udiskutabelt, men det ligger ingen sykdom bak, og med ordet "psykogen" mener man at smertene "stammer fra" psyken.

Vi kjenner vel alle psykosomatiske symptomer og plager fra tid til annen, og det er bare et bevis på hvor tett knyttet kropp og psyke er. Vi kan jo ikke dele inn mennesket i "ett psykisk og ett fysisk menneske", vi er ett menneske med både kropp og sjel, hvor den ene påvirker den andre og omvendt.
Eksempler på andre psykosomatiske tilstander er f.eks. at vi blir stramme i nakken eller får hodepine når vi er stresset, vi kan få magesjau før eksamen, osv osv. Dette er almenmenneskelige ting, og ikke sykdom.

Likedan er det meget vanlig å kunne kjenne smerter i brystet som ikke har med hjertet å gjøre, men som f.eks. kan utløses i en situasjon som f.eks. det du opplevde. Man kan også få slike brystsmerter hvis man er veldig redd for hjertesykdom, er veldig stresset osv osv.
Noen mener at smertene kommer av at de små musklene imellom ribbeina står "i helspenn" som følge at man er psykisk anspent på et eller annet vis.
Og du har jo opplevd et traume ved å oppleve din nære venn dø av hjertesykdom. Slikt setter spor og gjør noe med oss.
Og disse musklene i brystkassen som står i spenn i lengre tid, blir veldig vonde. Slik er det med alle muskler. Forsøk bare å holde en arm ut til siden i 5- 10 minutter, så kjenner du hvor vondt du får i skuldermuskelen.
Du kan ikke noe for at du spenner musklene i brystkassen, det er ubevisst, og du kan ikke "bestemme" deg for å ikke spenne dem.

Nå har du nok allerede skjønt at "kuren" mot denne typen plage, er å prøve å slappe av i forhold til det hele, ikke spekulere på det, ikke lure på hvor lenge det varer (!) :), bare møt smerten med et skuldertrekk og "ikke interesser" deg for smerten.
Erfaring viser at slike smerter slipper taket fortere, jo mindre man bryr seg om det og lar seg affisere av det. Fremfor alt ikke bekymre seg over det.
I motsatt fall, er man skikkelig bekymret over hva smerten kan være, og tror at man "egentlig har en hjertesykdom som legen ikke har funnet", så blir man mer anspent både psykisk og i musklene i brystkassen, og smerten blir verre og mer langvarig.

Du spør hva du skal gjøre for å bli kvitt det. Vel, som følge av det jeg skriver ovenfor, så skal du ikke gjøre noe som helst ! Å prøve å bli kvitt det er skivebom i et slikt tilfelle !
For; selve det å gjøre noe, å søke etter en løsning, prøve å bli kvitt det, er jo nettopp å sette fokus på det og egentlig si: "dette plager meg og nå skal jeg prøve å bli kvitt det". Og det var jo ikke det du skulle, du skal gi blaffen i det for å si det enkelt og greit.
Jo mer du greier å ikke bry deg om det, jo mindre du prøver å bli kvitt det, jo fortere vil det forsvinne. Aksepter at det er der, og at det er kroppen din som reagerer i sammen med din psyke, på det triste du opplevde.

Alt jeg har skrevet ovenfor, er korrekt når det gjelder denne psykosomatiske typen brystsmerter, og enhver lege ser det meget ofte i sin praksis.
Jeg må allikevel helt for ordens skyld legge til, at jeg har jo ikke undersøkt deg og ikke har jeg resultater av undersøkelsene av deg, ikke vet jeg nok om deg, om du f.eks. har masse slektninger som fikk hjertesykdom i ung alder, om du røyker, er sterkt overvektig og har høyt kolesterol osv, for hvis noe av dette skulle være tilfelle, og smertene ikke etterhvert går over, så bør du nok oppsøke lege igjen for nærmere undersøkelse, f.eks. såkalt arbeids-EKG hvor du får tatt et EKG mens du sykler på en ergometersykkel.

Så svaret mitt om psykosomatiske brystsmerter, er altså gitt under de forutsetninger at din lege har slått fast at du ikke har hjertesykdom, hvilket høres høyst troverdig ut på meg.

Prøv rådene jeg har gitt, så skulle det undre meg om det hele ikke forsvinner litt etter litt i løpet av noen dager.
Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-